x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump promite ce n-a văzut Phenianul

Trump promite ce n-a văzut Phenianul

de Dan Radu    |    10 Aug 2017   •   12:55
Trump promite ce n-a văzut Phenianul

Coreea de Nord a anunţat că ia în calcul bombardarea insulelor Guam din Pacific, care aparţin de SUA şi găzduiesc baze militare, după ce preşedintele Donald Trump declarase că ameninţările Phenianului vor fi contracarate cu „furie şi foc”.

 

Declaraţiile lui Trump au venit după ce Phenianul anunţase că va face „SUA să plătească scump” pentru sancţiunile pe care ONU le-a impus statului comunist în urma a două teste cu rachetă de rază lungă de acţiune. „În ultima vreme a folosit ameninţările peste normă”, a declarat Trump referindu-se la liderul nord-corean Kim Jong-un. „Coreea de Nord ar face bine să nu mai ameninţe SUA. Vor cunoaşte focul şi furia, aşa cum lumea nu a mai văzut niciodată. Vor cunoaşte focul, furia şi, sincer, o putere pe care lumea nu a mai văzut-o până acum”, a spus Trump. După declaraţia preşedintelui american, agenţia de presă nord-coreană a anunţat că sunt „examinate cu atenţie planuri operaţionale pentru incendierea zonelor din insulele Guam” cu ajutorul rachetelor cu rază medie şi lungă de acţiune Hwasong-12. „Nu ascundem că avem deja pregătite mijloace strategice nucleare necesare pentru a atinge coasta SUA”, se arată în comunicatul Phenianului. „Dacă SUA vor opta pentru o aventură militară, sfidând avertismentele ferme ale forţelor noastre armate revoluţionare, sfârşitul tragic al imperiului american va fi grăbit”, se mai arată în comunicat.

Escaladarea tensiunilor

* Coreea de Nord a testat luna trecută două rachete cu rază lungă de acţiune ce pot atinge coastele SUA.

* Specialiştii americani cred că statul comunist poate construi o focoasă nucleară suficient de mică pentru a fi montată pe o rachetă.

* SUA au fost principalul promotor al sancţiunilor ONU împotriva statului comunist, după cele două teste.

* Tonul americanilor s-a înăsprit pe fondul tensiunilor, evocându-se de mai multe ori posibilitatea unei intervenţii militare.

Coreea de Nord a testat rachete cu rază lungă de acţiune pe 29 iulie, în prezenţa dictatorului Kim Jong-un. Racheta ar fi capabilă să atingă teritoriile SUA, potrivit experţilor

×
Subiecte în articol: donald trump coreea de nord