x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump se laudă, Pelosi îi rupe discursul

Trump se laudă, Pelosi îi rupe discursul

de Şerban Mihăilă    |    06 Feb 2020   •   10:51
Trump se laudă, Pelosi îi rupe discursul

Cu numai nouă luni înaintea alegerilor pentru Casa Albă, Donald Trump a transformat tradiționalul discurs al președintelui privind Starea Uniunii într-o cuvântare electorală, în care a lăudat „revenirea măreției americane”. De cealaltă parte, aflată în spatele președintelui, lidera democraților din Camera Reprezentanților, Nancy Pelosi, a rupt în văzul tuturor o copie a discursului rostit de Trump în Congres, declarând că nu a găsit nicio pagină fără minciuni.  

 

Sfătuit atât de consilierii săi, cât și de membri marcanți ai republicanilor să se detașeze total de disputele politice interne și să-i ignore pe democrați, Donald Trump s-a concentrat, marți seară, pe realizările actualului său mandat. Șeful administrației de la Washington pare să fi ales tactica „succesul este cea mai bună răzbunare” și a insistat asupra creșterii economice din ultimii trei ani, încurajat de toate semnalele care anunțau achitarea sa, miercuri seară, de către Senat, în procedura de destituire a președintelui inițiată de democrați, dar și de cota lui de încredere, de 49%, din ultimul sondaj realizat de Gallup, cea mai ridicată de la instalarea sa la Casa Albă. Trump a alocat astfel o mare parte a discursului său unei economii americane descrise de el drept „înfloritoare” și „cea mai bună din toate timpurile”. Conștient de faptul că economia va fi un subiect major, poate chiar decisiv, în alegerile din noiembrie, Trump a „bifat” prin discursul său toate palierele electorale pe care trebuie să le seducă pentru a obține un nou mandat. De altfel, pe un ton euforic, el a abordat principalele teme ale campaniei ce urmează în scrutinul prezidențial: „zidul solid” împotriva imigraţiei venite din Mexic, intenţia de a interzice avorturile „târzii” şi acuzaţiile voalate împotriva candidaţilor democraţi, care militează, în opinia sa, „pentru un control socialist al sistemului nostru de sănătate”. Trump nu a uitat să menționeze rata scăzută de șomaj în rândul afro-americanilor, femeilor, tinerilor și muncitorilor fără studii superioare, segmente extrem de importante dintr-o perspectivă electorală. El a mai precizat că administrația sa a creat șapte milioane de noi locuri de muncă și a redus șomajul la cea mai scăzută cotă în aproape jumătate de secol.

 

Acuzat de „minciună sfruntată”

De cealaltă parte, liderii democrați, citați de „The Guardian”, consideră că discursul lui Trump a fost plin de „afirmații eronate”, „exagerări” și „minciuni sfruntate”. Între acuzațiile aduse, democrații au invocat datele oficiale ale Biroului de Recensământ, care arată că inechitățile în materie de venituri au atins cel mai înalt nivel din ultimii 50 de ani. Adversarii președintelui au avertizat asupra faptului că și în domeniul sănătății Trump „minte cu nerușinare” și, de fapt, vrea să distrugă sistemul de protecție socială instituit de predecesorul său de la Casa Albă. Ei au atras atenția asupra faptului că președintele a avut un discurs plin de „șovinism” și „xenofobie” și s-a adresat propriilor susținători, promițând menținerea regimului armelor de foc, atacându-i pe „străinii ilegali criminali” și susținând numirea unor judecători conservatori la Curtea Supremă. Aflată în spatele președintelui, lidera democraților din Camera Reprezentanților, Nancy Pelosi, a rupt în văzul tuturor o copie a discursului rostit de Trump, declarând că nu a găsit nicio pagină fără minciuni. Câțiva lideri democrați au părăsit sala, încă din timpul discursului. De altfel, timp de 80 de minute, Trump a lăsat impresia că se adresează unei jumătăți de sală și unei jumătăți a electoratului american.

 

A fost o greșeală totală a democraților să asiste la acest discurs. A fost un discurs electoral și nu unul despre Starea Națiunii”.

Chris Murphy, senator democrat din Connecticut

 

 

×