x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Președintele Taiwanului spune că legăturile cu China trebuie să fie decise prin voința poporului

Președintele Taiwanului spune că legăturile cu China trebuie să fie decise prin voința poporului

de Redacția Jurnalul    |    01 Ian 2024   •   14:40
Președintele Taiwanului spune că legăturile cu China trebuie să fie decise prin voința poporului
Sursa foto: Hepta

Relațiile Taiwanului cu China trebuie să fie decise prin voința poporului, iar pacea trebuie să se bazeze pe demnitate, a declarat luni președintele Tsai Ing-wen, după ce liderul Chinei, Xi Jinping, a afirmat că reunificarea cu insula este inevitabilă, relatează Reuters.

China a intensificat presiunea militară pentru a-și afirma pretențiile de suveranitate asupra Taiwanului, care pe 13 ianuarie organizează alegeri prezidențiale și parlamentare.

Comentariile lui Xi, în cadrul discursului său de Anul Nou, au avut un ton mai puternic decât anul trecut, când a spus doar că oamenii de pe ambele părți ale Strâmtorii Taiwanului sunt „membri ai uneia și aceleiași familii”.

Întrebată despre discursul lui Xi, Tsai a declarat că cel mai important principiu cu privire la cursul pe care trebuie să-l urmeze în relațiile cu China este democrația.

„Acest lucru presupune luarea voinței comune a poporului taiwanez pentru a lua o decizie. La urma urmei, suntem o țară democratică”, a spus ea.

China ar trebui să respecte rezultatul alegerilor din Taiwan și este responsabilitatea ambelor părți să mențină pacea și stabilitatea în strâmtoare, a adăugat Tsai.

China a prezentat alegerile ca pe o variantă între război și pace și a refuzat multiplele oferte de discuții ale lui Tsai, considerând că aceasta este o separatistă.

Tsai a făcut din consolidarea și modernizarea apărării Taiwanului o prioritate, inclusiv prin promovarea unui program de submarine.

„Toată lumea are încuietoare în casă, ceea ce nu este pentru a-i provoca pe vecinii de alături, ci pentru a te face mai sigur. Același lucru este valabil și pentru ușile de la țară. Poporul taiwanez vrea pace, dar noi vrem pace cu demnitate”, a spus ea.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: tsai ing-wen Taiwan China