x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tunisia l-ar primi pe Assad

Tunisia l-ar primi pe Assad

de Marina Constantinoiu    |    28 Feb 2012   •   21:00

Tunisia ar fi dispusa sa-i acorde gazduire presedintelui sirian, Bashar al-Assad, precum si apropiatilor sai, in cadrul unei rezolvari negociate a conflictului sirian, a afirmat presedintele tunisian Moncef Marzouki, intr-un interviu acordat cotidianului La Presse, care apare miercuri.

In cadrul conferintei internationale 'Prie­tenii Siriei', care a reunit vineri, la Tunis, 60 de state, Marzouki a cerut ca lui Bashar al-Assad si familiei sale sa le fie acordata 'imunitate judiciara', evocand o eventuala refugiere in Rusia a liderului sirian, relateaza AFP.

'Trebuie cautata o solutie politica, de exemplu sa li se acorde presedintelui sirian, familiei sale si membrilor regimului sau o imunitate judiciara si un loc pentru a se refugia, pe care Rusia il poate oferi', a precizat el. Presedintele tunisian a facut de asemenea apel la crearea unei 'forte arabe pentru a mentine pacea si securitatea' in Siria, in cadrul Ligii Arabe, pentru 'a insoti eforturile diplomatice'.

Aflata sub tirurile criticilor, delegatia siriana la sediul Natiunilor Unite de la Geneva a parasit marti dezbaterile din Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU privind situatia umanitara de acasa, relateaza AFP. 'Nu recunoastem legitimitatea acestei sesiuni, nici pe cea a vreunei rezolutii rauvoitoare', a spus seful delegatiei. In vederea dezbaterii de la Geneva, Qatarul, Turcia, Arabia Saudita si Kuweitul au depus un proiect de rezolutie care solicita regimului lui Bashar al-Assad sa autorizeze accesul liber si imediat al ONU si al agentiilor umanitare pentru a proceda la evacuarea completa a celor in nevoie, la livrarea de articole de prima necesitate si la oferirea de servicii civililor afectati de violenta, in special la Homs, Deraa, Zabadani si alte regiuni asediate de fortele de securitate siriene.

×
Subiecte în articol: externe