x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia anunță că va desfășura noi operațiuni în Irak și Siria dacă va fi necesar

Turcia anunță că va desfășura noi operațiuni în Irak și Siria dacă va fi necesar

de Redacția Jurnalul    |    18 Ian 2024   •   20:00
Turcia anunță că va desfășura noi operațiuni în Irak și Siria dacă va fi necesar

Turcia ar putea efectua mai multe operațiuni transfrontaliere în Irak și Siria, dacă va fi necesar, în urma morții a nouă soldați turci în nordul Irakului săptămâna trecută, a declarat joi un oficial al Ministerului turc al Apărării, citat de Reuters.

Cei nouă militari turci au fost uciși în confruntări cu militanții Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), aflat în afara legii, ceea ce a determinat Ankara să efectueze atacuri aeriene și alte operațiuni în nordul Irakului și în nordul Siriei.

"În conformitate cu dreptul internațional și autoapărarea, Turcia are tot dreptul să desfășoare operațiuni pentru securitatea frontierelor sale. Forțele armate turcești au făcut și vor face tot ce este nevoie acolo unde și când este necesar", a declarat oficialul Ministerului Apărării.

Confruntările au avut loc în regiunea Zap din nordul Irakului, când militanții PKK au atacat un punct de securitate instalat de forțele armate turcești la o altitudine de 1.740 de metri. Din 2019, Turcia a desfășurat o serie de operațiuni transfrontaliere în nordul Irakului împotriva PKK, supranumite "Gheara". Oficialul a precizat că Zap este locul unde se desfășoară operațiunea "Claw-Lock", care are ca scop să facă granița turco-irakiană complet sigură.

Pe 12 ianuarie, membri ai PKK au efectuat atacuri simultane asupra mai multor baze turcești din nordul Irakului pe vreme rea și vizibilitate redusă, iar toate atacurile, cu excepția unuia, au fost împiedicate de soldații turci, a precizat oficialul.

 

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: turcia operatiuni irak siria