x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tweet-urile celui mai bogat om al planetei dau peste cap diplomația americană și înfurie Europa

Tweet-urile celui mai bogat om al planetei dau peste cap diplomația americană și înfurie Europa

de Şerban Mihăilă    |    17 Oct 2022   •   07:40
Tweet-urile celui mai bogat om al planetei dau peste cap diplomația americană și înfurie Europa
Sursa foto: Agerpres

​​​​​​​Elon Musk își folosește deseori contul de Twitter pe post de armă, amenințând că va renunța la înțelegerea sa de a cumpăra influenta platformă de social media sau insultându-l pe președintele Joe Biden, pe care îl descrie drept „o marionetă din șosete, în formă umană”. Recent, cel mai bogat om al planetei a virat brusc pe un teritorul geopolitic extrem de înșelător, oferind propuneri periculoase pentru încetarea invaziei Rusiei în Ucraina și soluționarea controverselor legate de suveranitatea Taiwanului. 

Ultimele tweet-urile ale lui Musk au înfuriat, în egală măsură, atât președinți și miniștri de Externe din întreaga Europă, cât și administrația de la Washington. În schimb, mesajele sale au fost lăudate de rivalii americanilor și ai Occidentului, oferind muniție propagandistică pentru viitoare justificări ideologice din partea Moscovei și a Beijingului.

Întâmplător sa nu, compania de vehicule electrice „Tesla”, deținută de miliardar, obține 25% din veniturile sale tocmai din China. Cu Rusia, Musk colaborează în domeniul spațial.

Un miliardar greu de ignorat

În weekend, cel mai bogat om din lume, cu o avere estimată de „Bloomberg Billionaires Index” la aproximativ 209 miliarde de dolari, a inflamat din nou spiritele.

Vineri, el a amenințat că va tăia sprijinul financiar pentru serviciul de internet prin satelit „Starlink”, al companiei sale „SpaceX”, în Ucraina, măsură care ar fi lăsat țara fără un mijloc-cheie de comunicare în lupta contra invadatorilor ruși. O zi mai târziu, Musk a revenit cu seninătate asupra amenințării, afirmând că nu va înceta să facă „fapte bune”, iar compania sa va continua să finanțeze sateliții „gratuit”.

Anterior, el propusese pe „Twitter” organizarea de negocieri în cazul conflictului din Ucraina și a tensiunilor legate de Taiwan, ceea ce, în cazul războiului declanșat de Putin, ar echivala cu un acord al Kievului în vederea cedării unor teritorii în favoarea rușilor.

Deși Musk nu este primul om de afaceri sau celebritate din Statele Unite care face afirmații hazardate de politică externă, atât averea, cât și înclinația lui față de acțiuni controversate, inclusiv contractele sale de apărare de miliarde de dolari, îl fac mult mai greu de ignorat.

Celebrități americane din toate domeniile și de toate culorile politice și-au dat de-a lungul timpului cu părerea în chestiuni de strategie externă. Fostul baschetbalist Dennis Rodman, spre exemplu, a petrecut mult timp în Phenian cu dictatorul nord-coreean Kim Jong-un, promovând apoi ideile acestuia.

Influența lui Musk se extinde însă mult dincolo de puterea sportului, având o acoperire digitală tentaculară, alimentată de spiritul său ostentativ de a contrazice părerile majorității, precum și de o avere impresionantă. Indiferent dacă Musk acționează sau nu în calitate oficială, nu există nicio îndoială că vorbele lui au greutate.

 „SpaceX” a câștigat contracte cu Pentagonul pentru lansări de sateliți de securitate națională, iar fabrica sa de vehicule electrice „Tesla”, din Shanghai, este cea mai mare din cadrul companiei.

Serviciul de internet „Starlink” a fost propus, de asemenea, drept una dintre oportunitățile cele mai eficiente de a-i ajuta pe protestatarii din Iran - idee la a cărei promovare a contribuit din plin chiar Musk, atunci când a scris pe „Twitter” că firma sa ar solicita o scutire de la sancțiunile americane pentru a se desfășura pe teritoriul iranian.

Tentaculele periculoase ale „Twitter”

Influența lui Musk va deveni și mai pronunțată, dacă oferta sa de 44 de miliarde de dolari de a cumpăra „Twitter Inc.” va fi aprobată. O astfel de mișcare i-ar permite să modeleze dezbaterea internațională într-un mod în care nu a avut până acum puterea să o facă: controlând direct platforma utilizată de tot mai mulți lideri ai planetei.

„Miliardarii caută adesea să influențeze discursul public privind afacerile globale.”, remarca recent Jon Bateman, cercetător principal pentru Tehnologie și Afaceri Internaționale la „Carnegie Endowment for International Peace”.

„Elon Musk ar putea fi singura persoană ultra-bogată, în afară de Donald Trump, care modelează conversațiile atât de direct, prin puterea sa culturală personală.”, a adăugat el, citat de „Bloomberg”, menționând platforma media controlată de fostul președinte al SUA.

„«Starlink» și «Twitter» sunt amândouă mici în termeni globali, dar au o importanță covârșitoare pentru țări și grupuri-cheie!”, a continuat Bateman. „Toate acestea înseamnă că declarațiile lui Musk cu privire la afacerile internaționale, care în ultima vreme au fost în cel mai bun caz naive, nu pot fi pur și simplu ignorate.”, a mai spus el.

Administrația Biden, legată de mâini

Având în vedere conexiunile sale la nivel înalt în întreaga lume și influența lui economică vastă, au existat o mulțime de întrebări cu privire la motivele pentru care Musk s-a implicat într-o dezbatere politică externă, în special după ce președintele Eurasia Group, Ian Bremmer, a afirmat că liderul rus, Vladimir Putin, și fondatorul „SpaceX” au stat de vorbă.

Ulterior, Musk a transmis pe „Twitter” că această declarație este falsă, deoarece nu a mai vorbit cu Putin de 18 luni. Chiar și atunci, a adăugat miliardarul american, era vorba despre spațiu. Ulterior, Bremmer a insistat, susținând că Musk „mi-a spus că a vorbit direct cu Putin și cu Kremlinul despre Ucraina”.

„Mi-a spus, de asemenea, care sunt liniile roșii ale Kremlinului în această privință.”, a precizat Bremmer, sugerând că oficialii ruși l-ar putea considera pe Musk un fel de „canal secundar” în eventuale negocieri cu Washingtonul.

„Îl voi lăsa pe domnul Musk să vorbească despre conversațiile sale.”, s-a mărginit să răspundă purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, atunci când a fost întrebat despre o posibilă convorbire între miliardar și Putin. „Evident, el nu reprezintă guvernul Statelor Unite în aceste conversații.”, a adăugat el.

De altfel, diplomații americani sunt conștienți de impactul comentariilor controversate ale lui Musk, a dezvăluit un oficial al Departamentului de Stat, care a discutat despre această situație cu „Bloomberg”, sub acoperirea anonimatului.

Legate de mâini și de picioare, oficialitățile de la Washington le transmit clar aliaților și partenerilor apropiați că aceste comentarii aparțin unui cetățean privat și nu reflectă gândirea administrației Biden.

Înjurături pe tema Ucrainei

Recentul schimb de replici cu privire la „Starlink” a căpătat o tentă amenințătoare, după o ceartă anterioară avută de Musk pe „Twitter” pe tema Ucrainei. Cu câteva zile înainte, el postase propunerea ca ucrainenii să cedeze teritoriul pe care Rusia pretindea că l-a anexat tocmai pentru a pune capăt războiului.

Un fost prim-ministru finlandez a declarat imediat că intervenția lui Musk l-a transformat pe acesta în „idiotul util” al lui Putin. Un diplomat ucrainean, Andri Melnik, a fost și mai tranșant, scriind pe „Twitter”: „«F**k off» este răspunsul meu foarte diplomatic pentru tine @elonmusk!”.

Vineri, Musk a postat pe „Twitter” că firma „SpaceX” nu poate continua să suporte la nesfârșit costurile „Starlink” în Ucraina, adăugând că operațiunea l-a costat până acum 80 de milioane de dolari.

Ulterior, el a trimis un alt tweet, în care spunea că Rusia „încearcă în mod activ să ucidă Starlink” și, în consecință, a fost nevoit să redirecționeze „resurse masive” către apărarea serviciului.

Când Musk a fost întrebat ce a stat la baza avertismentului privind „Starlink”, Musk a răspuns pe „Twitter” - într-o aparentă glumă - că a urmat recomandarea lui Melnik.

Reticența liderilor ucraineni de a intra într-un război pe „Twitter” cu Musk s-a manifestat, însă, rapid, încă de vineri. „Să fim sinceri. Ne place sau nu, @elonmusk ne-a ajutat să supraviețuim în cele mai critice momente ale războiului!”, a scris, tot pe „Twitter”, Mihailo Podoliak, consilier apropiat al președintelui Volodimir Zelenski.

Ucraina „va găsi o soluție pentru ca «Starlink» să continue să funcționeze. Ne așteptăm ca această companie să asigure o conexiune stabilă până la sfârșitul negocierilor.”, a adăugat el.

La rândul lui, Musk a dat înapoi, sâmbătă, spunând că va menține serviciul „Starlink” gratuit pentru Ucraina, deși s-a plâns că „alte companii primesc miliarde” din banii contribuabililor americani. El a continuat cu un tweet, afirmând: „Chiar și așa, ar trebui să facem fapte bune!”.

A scos din minți și Taiwanul

Musk a sugerat, de asemenea, în comentarii făcute pentru „Financial Times”, ca Taiwanul, insulă autoguvernată, să fie de acord să devină zonă administrativă specială a Chinei, ceea ce i-a înfuriat pe oficialii taiwanezi și l-a determinat pe ministrul Apărării să declare că armata sa nu va mai achiziționa niciun produs „Tesla”.

Sugestia sa l-a bucurat în schimb pe ambasadorul chinez la Washington, care l-a lăudat pe Musk într-o serie de tweet-uri, deoarece îndemnul se potrivește de minune cu dorința Beijingului de a „reunifica” Taiwanul cu China.

„Aș dori să îi mulțumesc lui @elonmusk pentru apelul său la pace în strâmtoarea Taiwan și pentru ideea sa privind crearea unei zone administrative speciale pentru Taiwan!”, a scris ambasadorul Qin Gang.

„E destul de greu de deslușit care sunt interesele economice ale lui Musk.”, afirmă Ivo Daalder, fost ambasador al SUA la NATO. „Faptul că, practic, el devine un purtător de cuvânt a două guverne cu comportament diametral opus intereselor SUA este, însă, problematic!”, spune el.

×