x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina / Hruşciov şi Stalin, artizani ai distrugerii Bisericii Catolice Unite

Ucraina / Hruşciov şi Stalin, artizani ai distrugerii Bisericii Catolice Unite

30 Iul 2009   •   00:00

O scrisoare din decembrie 1945 de la Nikita Hruşciov către Iosif Stalin, recent descoperită, dovedeşte că liderii sovietici au fost direct implicaţi în lichidarea Bisericii Catolice Unite a Ucrainei, a anunţat agenţia austriacă Kathpress. Acest act confirmă tezele apărate de numeroşi istorici asupra soartei suferite de Biserica Unită cu Roma sau greco-catolică, implantată în principal în vestul Ucrainei.



"Când eram la Moscova, v-am informat asupra activităţii desfăşurate în vederea distrugerii Bisericii Unite şi integrării credincioşilor în Biserica Ortodoxă", scrie Nikita Hruşciov, pe atunci şef al Partidului Comunist din Ucraina, în această scrisoare datată 17 decembrie 1945 şi păstrată în arhivele Partidului Comunist al Uniunii Sovietice. Episcopii acestei Biserici, reunind rituri bizantine (preoţii se căsătoresc) şi teologie catolică, au fost arestaţi simultan la 11 aprilie 1945 şi condamnaţi la muncă forţată, sub pretextul colaborării cu forţele germane în timpul ocupaţiei.

În 1946, sub impulsul unui "comitet pentru reunificarea Bisericii Greco-Catolice cu ortodoxia", clerul a fost integrat cu forţa în Biserica Ortodoxă moscovită, reziliind legătura cu Roma datând din 1596. La 9 decembrie 1946, 204 preoţi greco-catolici abjură "erezia latină", aminteşte AFP. 10 la sută dintre preoţi au continuat cultul lor în clandestinitate, în timp ce 10 la sută au luat calea exilului.

Biserica Greco-Catolică a fost din nou autorizată abia în toamna anului 1989, după negocieri secrete la Viena între Biserica Catolică şi URSS. Ea revendică astăzi peste 5 milioane de credincioşi în Ucraina repartizaţi în peste 3.300 de parohii.

×
Subiecte în articol: sport