x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina: Regele ciocolatei, posibil ministru de externe

Ucraina: Regele ciocolatei, posibil ministru de externe

09 Oct 2009   •   00:00

Preşedintele ucrainean, Viktor Iuşcenko, a anunţat că l-a propus pentru funcţia de ministru de Externe pe unul dintre apropiaţii săi, Petro Poroşenko. Om politic şi una din cele mai bogate persoane din Ucraina datorită cofetăriilor sale, Poroşenko este supranumit "regele ciocolatei", relatează AFP. "I-am depus candidatura" la Parlament, a declarat Iuşcenko cu ocazia unei vizite în Crimeea, potrivit agenţiei Interfax. "În prezent, trebuie să recurgem la politicieni eficienţi", a precizat el.



Preşedintele a criticat-o de asemenea pe rivala sa, premierul Iulia Timoşenko, reproşându-i situaţia din Guvern unde numeroase portofolii ministeriale sunt de mai multe luni fără titular. "Trebuie să ieşim din impasul portofoliilor vacante", a menţionat el, imputându-i lui Timoşenko responsabilitatea pentru această situaţie. Postul de ministru de Externe nu este ocupat din martie deoarece Parlamentul a destituit un apropiat al preşedintelui, Volodimir Ogrizko, un susţinător fervent al ţărilor occidentale şi al NATO. O parte din deputaţii blocului Timoşenko au sprijinit demiterea diplomatului ale cărui legături cu premierul erau foarte tensionate.

Poroşenko, în vârstă de 44 de ani, nu are experienţă diplomatică şi conduce în prezent Consiliul de monitorizare a băncii centrale a Ucrainei. În afară de cofetării, Poroşenko, tată a patru copii, are acţiuni în domeniul auto şi deţine Kanal 5, un post de televiziune naţional care a avut un rol important în Revoluţia Portocalie, o revoltă populară de la sfârşitul lui 2004 prin care Viktor Iuşcenko a ajuns la putere.

×
Subiecte în articol: externe