x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina renunță la NATO dacă ONU îi garantează securitatea

Ucraina renunță la NATO dacă ONU îi garantează securitatea

10 Mar 2022   •   16:16
Ucraina renunță la NATO dacă ONU îi garantează securitatea
Sursa foto: Kuleba-Lavrov/a3

Ucraina este de acord să renunțe la aderarea la NATO dacă Consiliul de Securitate al ONU, inclusiv Rusia, precum și țările vecine, îi garantează un ''sistem de garanţii similar celui al NATO'', spune șeful diplomației de la Kiev, Dmitro Kuleba, citat de EFE.

 

''Este ceva ce suntem dispuşi să discutăm'', a spus acesta, după ce s-a întâlnit cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. 

''Ce mi-a transmis Lavrov este că Rusia îşi va continua agresiunea până când Ucraina îi va îndeplini cererile. Şi această cerere este capitularea, ceea ce nu este acceptabil. Ucraina este puternică, ea luptă'', a spus Kuleba, precizând că este de acord să caute soluții pentru o înțelegere cu Rusia.

Însă el a remarcat că NATO nu vrea să ''acţioneze colectiv pentru a opri războiul şi a proteja civilii din Ucraina în faţa bombardamentelor Rusiei''.

Totodată, a acuzat Rusia de ''crime de război'', după un atac asupra unei maternităţi din oraşul asediat Mariupol, soldat cu 3 morţi şi 17 răniţi.

Pe de altă parte, Serghei Lavrov susține că maternitatea respectivă fusese anterior evacuată de forțele ucrainene care instalase acolo bombatanți din batalionul de extremă dreapta Azov.

El a mai acuzat occidentul că prezintă doar punctul de vedere al Ucrainei. ''Există o rusofobie în tot Occidentul dirijată de SUA'', a mai remarcat ministrul rus de Externe.

Lavrov a anunțat că Vladimir Putin este de acord să-l întâlnească pe Volodimir Zelenski dar numai pentru a conveni asupra unor acorduri. 

''La această întâlnire s-a vorbit de asemenea despre o întâlnire la nivel de lideri. Kuleba a spus că Zelenski este dispus şi Lavrov a spus că Putin nu este împotrivă'', a spus și șeful diplomației turce, Mevlut Cavusoglu, în cadrul negocierilor de astăzi.

Cerințele Rusiei față de Ucraina sunt neutralitatea țării, demilitarizarea, recunoașterea suveranității Rusiei asupra Peninsulei Crimeei și independența regiunii pro-ruse Donbas. 

×
Subiecte în articol: nato onu