x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina renunţă la vize pentru cetăţenii UE

Ucraina renunţă la vize pentru cetăţenii UE

23 Apr 2009   •   00:00

Ucraina nu va reintroduce obligativitatea vizelor pentru cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută la Kiev, preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko, citat de agenţia Unian.



Cu această ocazie, şeful statului ucrainean a respins reproşurile presei şi ale unei părţi a clasei politice că Ucraina ar fi făcut concesii asimetrice în faţa Occidentului, când - după "revoluţia portocalie" de la sfârşitul anului 2004 - Kievul a acceptat să anuleze vizele pentru cetăţenii ţărilor membre ale UE.

Iuşcenko a explicat că - începând cu 2005, când Ucraina a anulat vizele pentru ţările membre ale UE şi Elveţia, şi până în prezent - afluxul de cetăţeni occidentali pe teritoriul ucrainean a crescut de 2,7 ori în comparaţie cu perioada în care exista obligativitatea vizelor pentru europeni. "Ca urmare, noi am câştigat sute de milioane de dolari, deşi la prima vedere aceasta poate să şi pară o concesie asimetrică din partea noastră", a adăugat preşedintele ucrainean.

"Nu cred că trebuie să acţionăm prin măsuri de retorsiune", a spus liderul de la Kiev, deşi în urmă cu câteva zile preşedinţia ucraineană ameninţase cu adoptarea acestei măsuri dacă Uniunea Europeană nu va flexibiliza regimul vizelor pentru ucraineni. UE a simplificat în 2007 regimul vizelor pentru Ucraina în spaţiul comunitar, însă accesul cetăţenilor ucraineni a rămas în continuare restricţionat în zona Schengen prin vize.

×
Subiecte în articol: externe