x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UDMR a rămas la guvernare şi la sugestia Guvernului Ungariei

UDMR a rămas la guvernare şi la sugestia Guvernului Ungariei

de Istvan Deak    |    21 Feb 2012   •   21:00
UDMR a rămas la guvernare şi la sugestia Guvernului Ungariei

Intr-un articol intitulat 'Oamenii lui Orban i-ar tine la putere pe oamenii lui Basescu', jurnalistii de la cotidia­nul Nepszava subliniaza influentele Exe­cu­tivului din Ungaria asupra Uniunii Democrate Maghiare din Romania (UDMR).

'Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a marturisit intr-un interviu acor­dat Kronika.ro ca decizia de a ra­mane la guvernare a fost in concordanta deplina cu sugestia venita din Ungaria. In cadrul UDMR au avut loc mai multe dispute interne, pen­tru a se decide daca partidul sa con­ti­nue la guvernare sau sa renunte la sustinerea Cabinetului Ungureanu.

Contactati telefonic de Budapesta
In final, UDMR s-a opus ale­ge­ri­lor anticipate deoarece liderii sai erau con­vinsi ca, fara acordul PDL si al lui Traian Basescu, nu se va ajunge aco­l­o. Kelemen Hunor a marturisit ca un inalt demnitar din Guvernul Un­ga­riei, condus de Viktor Orban, nu un po­litician oarecare, a contactat telefonic UDMR pentru a transmite su­gestiile coalitiei guvernamentale de la Budapesta.

In ciuda relatiei bune dintre cele doua Guverne si a legaturilor cu Traian Basescu, Cabinetul Orban nu ia in calcul sedintele guvernamentale comune intre cele doua Executive. Presedintele Comisiei pentru politica externa a Camerei Deputatilor din Romania, Korody Attila, care a luat cuvantul, saptamana trecuta, intr-o sedinta a Executivului ungar, a precizat ca nici in acest an Guvernul maghiar nu intentioneaza sa tina sedinte comune cu cel roman. Korody a ridicat aceasta problema in discursul sau, insa raspunsul partii maghiare a fost transant: Budapesta nu ia in calcul aceasta posibilitate nici in acest an', noteaza jurnalistii maghiari.

Relatiile dintre Basescu si Orban, foarte bune
Conform agentiei MTI, citata de Rador, Kelemen Hunor a amintit ca premierul ungar, Orbán Vikor, se afla in relatii bune cu presedintele Ro­ma­ni­ei, Traian Basescu, iar adevarata tinta a opozitiei din Romania nu a fost Emil Boc, ci insusi seful statului. Li­derul a adaugat ca a ascultat si a luat act de opinia reprezentantilor Gu­vernului ungar, pe care i-a asigurat ca UDMR va adopta o decizie ra­ti­o­nala, luand in considerare atat in­te­re­sele acestei formatiuni politice si ale maghiarilor din Romania, cat si pe cele ale Romaniei.

Presedintele UDMR a considerat drept 'culmea ci­nismului' declaratia presedintelui in­terimar al Partidului Popular Ma­ghiar din Transilvania (PPMT), Tibor T. Toró, potrivit caruia UDMR nu ar fi trebuit sa ramana la guvernare, in con­ditiile in care si liderul PPMT 'stie foarte bine pe cine vede Guvernul Or­ban ca partener in Romania si cu cine ar vrea sa colaboreze'. 'Nici nu merita sa mentionez in ce relatii se afla liderul Guvernului ungar cu presedintele Romaniei', a adaugat acesta. Referitor la demisia lui Emil Boc, presedintele UDMR a precizat: 'Fostul premier a informat din timp UDMR asupra intentiei sale de a demisiona'.

×