x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE alocă alte 2 miliarde de euro pentru livrările de armament în Ucraina

UE alocă alte 2 miliarde de euro pentru livrările de armament în Ucraina

de Redacția Jurnalul    |    20 Mar 2023   •   20:45
UE alocă alte 2 miliarde de euro pentru livrările de armament în Ucraina

UE alocă alte două miliarde de euro pentru livrările de armament de artilerie pentru Ucraina, scrie AFP.

Șefii diplomațiilor statelor comunitare au aprobat, luni, un plan de acțiune, care cuprinde trei părți, pentru livrarea în Ucraina a circa un milion de obuze calibru 155 mm în acest an și refacerea stocurilor strategice ale țărilor UE întrucât unele sunt epuizate. 

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a salutat acordul.
''Cât mai multă muniţie de artilerie pentru Ucraina, cât mai rapid posibil! Acesta era obiectivul Consiliului Afaceri Externe ale UE de astăzi. Acest acord va consolida capacităţile Ucrainei pe câmpul de luptă'', a transmis acesta pe Twitter.

Acordul urmează să fie aprobat și de liderii statelor UE la summitul din 23/24 martie. 

Circa un miliard de euro va fi folosită pentru rambursarea către statele comunitare a munițiilor livrate Kievului din stocuri, la prețuri între 1.000-1.300 euro/obuz. În prezent, costul este de 4.000 de euro/obuz.

Alt miliard de euro va fi utilizat pentru achiziția de muniții calibrul 155 mm pentru Ucraina. Contractele sunt prevăzute pentru luna septembrie 2023. 

Ultima parte a planului prevede creșterea capacităţilor de producţie pentru 12 companii de armament din blocul comunitar pentru ''refacerea stocurile ţărilor UE şi continuarea aprovizionării forţelor ucrainene''.

Banii sunt alocați prin Instrumentul European pentru Pace, un fond interguvernamental creat de statele membre în afara bugetului UE şi utilizat acum pentru livrările de armament în Ucraina. 

 

×
Subiecte în articol: armament ucraina ue miliarde