x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE recomandă statelor membre să înăsprească regimul de vize turistice pentru cetățenii ruși

UE recomandă statelor membre să înăsprească regimul de vize turistice pentru cetățenii ruși

30 Sep 2022   •   17:48
UE recomandă statelor membre să înăsprească regimul de vize turistice pentru cetățenii ruși

Comisia Europeană a prezentat vineri propuneri pentru ca statele membre ale UE să înăsprească și mai mult restricțiile privind vizele pentru cetățenii ruși, relatează CNN.

Comisia a recomandat ca o viză turistică a UE să nu fie eliberată cetățenilor ruși care depun o cerere din afara Rusiei, a anunțat comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, în cadrul unei conferințe de presă.

Johansson a calificat anexarea ilegală a teritoriului ucrainean de către Rusia drept "o escaladare a amenințării la adresa securității Uniunii Europene".

"În liniile directoare spunem că statele membre nu ar trebui să accepte cererile de viză Schengen din partea cetățenilor Federației Ruse care se află într-o țară terță", a spus Johansson.

UE cere, de asemenea, controale de securitate mai stricte la frontiere pentru rușii care încearcă să intre cu o viză Schengen valabilă.

"A avea doar o viză valabilă nu este suficient pentru a fi lăsat să intre în UE", a spus Johansson.

Este la latitudinea statelor membre să decidă asupra politicilor lor în materie de vize. Propunerea va fi acum prezentată Consiliului European pentru aprobare.

Johansson a recomandat ca restricțiile să nu se aplice în cazul solicitanților din motive umanitare, motive familiale, jurnaliștilor independenți și dizidenților.

De asemenea, ea a subliniat că această nouă orientare nu va avea impact asupra rușilor care doresc să solicite o viză UE pe termen lung, cum ar fi azilul. Sunt vizate doar vizele turistice.

Finlanda, una dintre puținele țări din UE care are o graniță comună cu Rusia, a anunțat joi că își va închide granițele pentru rușii cu viză turistică.

Până în prezent, UE nu a înregistrat încă un val de solicitanți de azil ruși, cu aproximativ 20-30 de cereri de azil pe zi în ultima săptămână, potrivit lui Johansson.

Johansson a promis, de asemenea, noi acțiuni din partea UE ca urmare a "anexării ilegale a celor patru regiuni ucrainene" de către Rusia.

 

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: vize turistice ue