x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE se îndreaptă spre un acord cu privire la taxele pe veniturile excepționale din energie

UE se îndreaptă spre un acord cu privire la taxele pe veniturile excepționale din energie

29 Sep 2022   •   22:10
UE se îndreaptă spre un acord cu privire la taxele pe veniturile excepționale din energie

Țările Uniunii Europene sunt pe cale să aprobe vineri un pachet de măsuri de urgență care include taxe pe profiturile excepționale ale companiilor energetice, în cadrul unei reuniuni în care statele vor discuta și plafonarea prețurilor la gaze, scrie Reuters.

Cele 27 de state membre ale UE negociază măsurile propuse de Bruxelles săptămâna trecută pentru a încerca să limiteze creșterea prețurilor la energie, care alimentează o inflație record în întregul bloc și amenință cu recesiunea.

Diplomații din unele țări europene erau încrezători că miniștrii energiei din UE vor aproba măsurile la reuniunea de vineri, deși cu modificări ale planurilor inițiale ale UE, care, potrivit Bruxelles-ului, ar putea strânge 140 de miliarde de euro pentru ajutoarea consumatorilor și companiilor.

În urma unui acord, toate țările UE ar urma să impună o taxă pe profiturile excedentare ale companiilor producătoare de combustibili fosili realizate în 2022 sau 2023 și să recupereze veniturile pe care producătorii de energie cu costuri reduse le obțin din creșterea costurilor energiei electrice.

Dar chiar înainte de aprobarea acestor măsuri, țările fac presiuni asupra Bruxelles-ului pentru a lua măsuri suplimentare - mai exact, un plafon al prețului gazelor.

Cincisprezece țări, printre care Franța, Italia și Polonia, au solicitat marți UE să propună un plafon general al prețurilor pentru toate tranzacțiile cu ridicata ale gazelor.

Miercuri seară, Comisia Europeană a transmis țărilor o analiză a diferitelor opțiuni pentru a controla prețurile la gaze, care a adoptat un ton sceptic în ceea ce privește plafonarea prețurilor la gazele naturale, avertizând că lansarea acesteia ar putea fi complexă, ar necesita "resurse financiare semnificative" și ar putea provoca întreruperi în aprovizionarea cu gaze.

Cu toate acestea, Comisia a declarat că UE ar trebui să impună plafoane de preț pentru anumite livrări de gaze.

"Cred cu tărie că avem nevoie de o plafonare a prețurilor pentru toate importurile de gaze rusești", a declarat joi comisarul european pentru energie, Kadri Simson.

Simson a declarat că UE este, de asemenea, pregătită să introducă un plafon de preț separat, în special pentru gazul utilizat în producția de energie.

"Mai multe state membre devin din ce în ce mai neliniștite din cauza faptului că nu văd un răspuns concret al UE", a declarat un oficial european de rang înalt. Până în prezent, Comisia, care elaborează politicile UE, nu a propus în mod oficial niciun plafon de preț.

Germania, Țările de Jos și Danemarca se numără printre cei care se opun plafonării prețului la gaze naturale, ceea ce ar putea duce la un potențial conflict între țări în cazul în care UE ar propune această măsură.

După ce a discutat vineri această problemă cu țările, se așteaptă ca săptămâna viitoare Comisia să ofere detalii cu privire la posibilele noi măsuri ale UE de reducere a prețurilor la gaze, eventual prin intermediul unui plafon.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: ue taxe