x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Europa s-a săturat! UE vrea să trimită emigranții înapoi în Africa, Orientul Mijlociu și Asia

Europa s-a săturat! UE vrea să trimită emigranții înapoi în Africa, Orientul Mijlociu și Asia

de Redacția Jurnalul    |    26 Ian 2023   •   11:50
Europa s-a săturat! UE vrea să trimită emigranții înapoi în Africa, Orientul Mijlociu și Asia

Miniștrii migrației din Uniunea Europeană se întâlnesc joi pentru a discuta despre restricțiile privind vizele și o mai bună coordonare în interiorul blocului pentru a putea trimite mai multe persoane fără drept de azil în Europa înapoi în țările lor de origine, inclusiv în Irak, scrie Reuters.

La trei ani după ce UE, formată din 27 de state membre, a convenit să restricționeze vizele pentru țările considerate că nu cooperează pentru a-și lua oamenii înapoi, doar Gambia a fost sancționată în mod oficial.

Executivul Comisiei Europene a propus măsuri similare față de Irak, Senegal și Bangladesh, deși doi oficiali UE au declarat că, de atunci, cooperarea cu Dhaka în ceea ce privește returnarea persoanelor s-a îmbunătățit.

Cu toate acestea, rata globală de returnare efectivă a UE s-a situat la 21% în 2021, potrivit datelor Eurostat, cele mai recente disponibile.

"Acesta este un nivel pe care statele membre îl consideră inacceptabil de scăzut", a declarat unul dintre oficialii UE.

Imigrația este un subiect extrem de sensibil din punct de vedere politic în cadrul blocului, unde țările membre ar prefera să discute despre intensificarea returnărilor, precum și despre reducerea imigrației ilegale în primul rând, decât să reînvie disputele cu privire la modul de împărțire a sarcinii de îngrijire a celor care ajung în Europa și câștigă dreptul de a rămâne.

"Stabilirea unui sistem eficient și comun al UE pentru returnări este un pilon central al unor sisteme de migrație și azil care funcționează bine și sunt credibile", a declarat Comisia într-un document de discuție pentru miniștri, consultat de Reuters.

Aproximativ 160.000 de persoane au reușit să traverseze Mediterana în 2022, potrivit datelor ONU, principala rută spre Europa pentru persoanele care fug de războaie și sărăcie în Orientul Mijlociu, Africa și Asia de Sud-Est. În plus, aproape 8 milioane de refugiați ucraineni au fost înregistrați și în Europa.

Miniștrii se întâlnesc cu două săptămâni înainte ca cei 27 de lideri naționali ai UE să se reunească la Bruxelles pentru a discuta despre migrație și se așteaptă, de asemenea, să facă apel pentru trimiterea mai multor persoane în străinătate.

"Este nevoie de acțiuni rapide pentru a asigura returnări eficiente din Uniunea Europeană către țările de origine, folosind ca pârghie toate politicile relevante ale UE", se arată într-un proiect al declarației lor comune, care a fost văzut și de Reuters.

Cu toate acestea, în interiorul UE, resursele și coordonarea între diferitele părți ale guvernului sunt insuficiente pentru a se asigura că fiecare persoană fără drept de ședere este returnată sau deportată în mod eficient, potrivit Comisiei.

"Cooperarea insuficientă a țărilor de origine reprezintă o provocare suplimentară", a adăugat instituția, menționând probleme precum recunoașterea și eliberarea documentelor de identitate și de călătorie.

În timp ce țări din UE, printre care Austria și Ungaria, protestează vehement împotriva imigrației neregulamentare, în principal musulmane, din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, Germania se numără printre cele care încearcă să își deschidă piața muncii pentru lucrătorii atât de necesari din afara blocului.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: emigranţi ue