x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Uite referendumul, nu e referendumul! Autonomia Cataloniei agită spiritele în Spania

Uite referendumul, nu e referendumul! Autonomia Cataloniei agită spiritele în Spania

12 Dec 2013   •   19:16
Uite referendumul, nu e referendumul! Autonomia Cataloniei agită spiritele în Spania

Preşedintele Cataloniei, Artur Mars, a anunţat joi organizarea la 9 noiembrie 2014 a unui referendum privind crearea unui “stat” catalan independent, în ciuda opoziţiei înverşunate a Guvernului central spaniol, care apreciază că această consultare populară este anticonstituţională.
“Avem un acord pentru organizarea consultării anul viitor”, la 9 noiembrie 2014, cu componentele majorităţii Parlamentului acestei regiuni din nord-estul Spaniei”, a afirmat Artur Mas în cadrul unei conferinţe de presă.
“Vreţi să fie un stat Catalonia? Da sau nu?” va fi prima întrebare. Şi dacă răspunsul este “da”, “Vreţi ca acest stat să fie independent?” va fi a doua întrebare, a precizat Artur Mas.
Potrivit acestuia, “acest lucru le va lăsa timp statului spaniol, instituţiilor statului, pentru a negocia cu autorităţile catalane forma pe care trebuie să o ia această consultare populară în cadrele legale existente, care sunt numeroase”.

Opoziţie “prin toate mijloacele”
Guvernul central conservator a afirmat deja de mai multe ori că se va opune prin toate mijloacele legale oricărui referendum privind o eventuală independenţă a Cataloniei.
De altfel, ministrul spaniol al Justiţiei, Alberto Ruiz Gallardon, a afirmat joi că referendumul privind independenţa Cataloniei anunţat pentru noiembrie 2014 nu va avea loc.
“Votul nu va avea loc şi nu va avea loc pentru că Constituţia noastră nu autorizează nicio comunitate autonomă să supună unui vot sau unui referendum chestiunile referitoare la suveranitatea naţională”, a declarat el presei. Ministrul a asigurat că deciziile care afectează suveranitatea Spaniei le revin tuturor spaniolilor.


×
Subiecte în articol: Catalonia