x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ultimul lider al insurecţiei ghetoului din Varşovia a decedat

Ultimul lider al insurecţiei ghetoului din Varşovia a decedat

03 Oct 2009   •   00:00
Ultimul lider al insurecţiei ghetoului din Varşovia a decedat

Ultimul dintre liderii insurecţiei eroice din ghetoul evreiesc din Varşovia împotriva naziştilor din 1943, Marek Edelman, a murit la Varşovia la vârsta de 90 de ani. Drama, notează Gazeta Wyborcza, s-a produs vineri seară.



"Marek Edelman, unul dintre comandanţii insurecţiei din ghetoul din Varşovia, combatant al insurecţiei din Varşovia, cardiolog şi militant al opoziţiei democratice în perioada Poloniei comuniste, a murit la Varşovia", scrie ziarul.

"A ajuns la o vârstă frumoasă. A plecat dintre noi ca un om împlinit, deşi a avut mereu conştiinţa tragediei pe care a trăit-o. Nu vreau să spun că era de neînlocuit, nimeni nu este, dar au existat puţin oameni ca Marek Edelman, chiar şi în mediul său, în generaţia sa", a declarat fostul şef al diplomaţiei poloneze Wladyslaw Bartoszewski pentru Gazeta Wyborcza.

"Doresc să prezint condoleanţe familiei lui Marek Edelman, naţiunii poloneze şi naţiunii evreişti. El a fost eroul nostru comun", a spus pentru televiziunea publică poloneză fostul preşedinte al Knessetului, Shewah Weiss.

"Preşedintele Lech Kaczynski a fost bulversat de această informaţie", a declarat la rândul său Maciej Wypych, ministru delegat pentru relaţiile cu preşedinţia poloneză.

×
Subiecte în articol: externe