x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un avocat al familiilor victimelor de la Smolensk afirmă că accidentul ar fi putut fi evitat

Un avocat al familiilor victimelor de la Smolensk afirmă că accidentul ar fi putut fi evitat

07 Iul 2010   •   00:00

Unul dintre avocaţii care reprezintă familiile victimelor de la Smolensk a afirmat că prăbuşirea avionului ar fi putut fi evitată, iar una dintre posibilele cauze ale accidentului este marcarea necorespunzătoare cu balize radio a aerodrumului.

Una dintre balizele de pe aerodromul Servernîi, unde urma să aterizeze avionul preşedintelui polonez, era amplasată mai departe decât indica harta utilizată de echipajul aparatului Tu-154, a declarat el.

Un membru al echipajului unui avion Yak-40, care i-a transportat pe ziariştii polonezi cu numai o oră înaintea accidentului, susţine că harta nu corespundea amplasamentului real al balizelor. "Dacă declaraţia este corectă, ar putea avea o importanţă enormă în privinţa deciziilor pe care le-au luat piloţii la aterizare", a afirmat avocatul Rafal Rogalski.

Pilotul Robert Zawada a declarat însă, pentru cotidianul Rzeczpospolita, că amplasarea incorectă a unei balize radio nu ar fi afectat aterizarea. "O distanţă de 650 de metri între locul unde era marcată pe hartă baliza şi locul unde se afla aceasta în realitate nu ar fi influenţat decizia de a ateriza. Chiar dacă piloţii avionului Tu-154 nu ar fi identificat baliza, ar fi trebuit să ştie că este situată la câteva sute de metri de ei. Oricum, nu ar fi trebuit să coboare sub 100 de metri dacă nu vedeau pista", a spus Zawada.

Presa poloneză a relatat, după producerea accidentului, că este posibil ca una dintre balize să fi funcţionat defectuos şi să fi transmis un semnal intermitent către avion, dezorientându-i pe membrii echipajului care pilotau în condiţii de ceaţă densă.

Procuratura poloneză a primit mai mult de 1.300 de documente din partea anchetatorilor ruşi, în cadrul anchetei comune asupra accidentului, iar guvernul polonez afirmă că părţile au cooperat bine, relatează Radio Polonia, citat de Mediafax.

În aprilie, avionul preşedintelui polonez s-a prăbuşit în Rusia, în apropiere de Smolensk, într-un accident soldat cu moartea tuturor celor 96 de persoane aflate la bord.

×
Subiecte în articol: externe