x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un bărbat paralizat complet cere să fie eutanasiat fără ca medicii săi să fie traşi la raspundere

Un bărbat paralizat complet cere să fie eutanasiat fără ca medicii săi să fie traşi la raspundere

19 Aug 2011   •   10:44
Un bărbat paralizat complet cere să fie eutanasiat fără ca medicii săi să fie traşi la raspundere

Un barbat din Marea Britanie, paralizat complet dupa un atac cerebral, a cerut sa poata fi eutanasiat fie de medicii sai, fie de familie fara ca acestia sa fie apoi trasi la raspundere.

Barbatul, care traieste acum in garajul casei sale, transformat in salon de spital, nu-si poate misca decat ochii. Astfel, uitandu-se la literele trecute pe un panou, barbatul poate comunica ceea ce doreste.

In ultimul sau mesaj, adresat unui tribunal si preluat de publicatia The Daily Telegraph, barbatul, denumit fictiv Martin pentru a i se proteja intimitatea, spune ca duce o viata nedemna.

'Este foarte important pentru mine sa pot decide cand si cum sa mor. Tot ce tine de viata mea, in momentul de fata, imi scapa de sub control. Vreau cel putin sa pot controla cand si cum sa mor. Vreau sa fie clar ca nu mai doresc sa traiesc si sper ca oamenii sa-mi respecte dorinta si sa-mi perimta sa mor. Vreau sa se termine totul cat mai repede', a comunicat barbatul.

Sinuciderea asistata este ilegala in Marea Britanie, medicii sau familiile care ar face acest lucru riscand pedepse de 14 ani de inchisoare.

Martin a mai cerut ca medicii care il ingrijesc sa nu il mai hraneasca sau sa-l transporte la clinica Dignitas din Elvetia, unde sinuciderea asista in astfel de cazuri deste legala.

Totusi, sotia lui Martin, denumita fictiv Felicity, nu vrea sa ia parte la sinuciderea asistata a sotului.
'Nu sunt pregatita sa-l ajut. Mi-ar fi foarte greu si n-as suporta sa traiesc apoi cu aceasta povara. Totusi, daca ar face-o altcineva, as sta langa sotul meu in ultimele sale momente de viata', a declarat aceasta pentru BBC.

Cererea lui Martin va fi analizata de un tribunal, luna viitoare.

×