x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un baron al drogurilor din Columbia, condamnat la 35 de ani de închisoare în SUA

Un baron al drogurilor din Columbia, condamnat la 35 de ani de închisoare în SUA

18 Oct 2022   •   18:30
Un baron al drogurilor din Columbia, condamnat la 35 de ani de închisoare în SUA

Un baron al drogurilor din Columbia cunoscut sub numele de Regele Don Mario, a fost condamnat la 35 de ani de închisoare în SUA, potrivit BBC.

Un tribunal din New York a condamnat un cunoscut lider paramilitar columbian și traficant de droguri la 35 de ani de închisoare.

Daniel Rendón Herrera, cunoscut sub numele de Don Mario, a condus grupul paramilitar de dreapta Forțele Unite de Autoapărare (AUC). Grupul, format inițial pentru a combate gherilele de stânga, s-a implicat în răpiri, asasinate și extorcări.

Don Mario, în vârstă de 57 de ani, a fost capturat într-o ascunzătoare rurală în 2009. La momentul respectiv, era cel mai căutat cap de grup infracțional din Columbia. El a fost extrădat în Statele Unite în 2018 și anul trecut a pledat vinovat de trafic de peste 80 de tone de cocaină către SUA.

Grupul militar AUC a avut mii de luptători. Pentru a se finanța, organizația a impus taxe pe cocaina introdusă prin contrabanda din teritoriile pe care le controla și s-a implicat în traficul de droguri. Membrii AUC s-au aflat în spatele unora dintre cele mai cumplite masacre din Columbia. Zeci de mii de columbieni au fost strămutați din cauza violențelor grupului.

Mulți dintre membrii grupului au renunțat la luptă în urma unui acord de pace din 2003. Totuși, Don Mario a refuzat să depună armele și a fondat banda criminală Clanul Golfului.

Sub conducerea sa, aceasta a devenit cea mai temută bandă din Columbia, traficând tone de cocaină către SUA și ucigând pe oricine îi stătea în cale. Printre altele, când poliția și-a intensificat căutările, Don Mario a oferit o recompensă de 1.000 de dolari pentru oricine ucidea un polițist. După nouă luni de căutări, acesta a fost localizat și prins în provincia Antioquia.

Agenții Agenției americane de combatere a traficului de droguri l-au descris ca fiind „unul dintre cei mai prolifici traficanți de droguri care au operat vreodată în Columbia".

(sursa: Mediafax)

×