x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un Big Brother de temut

Un Big Brother de temut

de Anca Aldea    |    13 Aug 2007   •   00:00
Un Big Brother de temut
Sursa foto: ALFRED CHENG JIN/

China repetă experimentul Big Brother din Londra la scară naţională. Este un efort aproape supraomenesc. Dar noua tehnologie dezvoltată de chinezi poate fi catalogată foarte uşor ca o violare a drepturilor omului.


Cel puţin 20.000 de camere de luat vederi au fost instalate pe străzile oraşului Shenzhen din sudul ţării. Nu mai rămăne decăt să fie conectate la computerele furnizate de o companie americană care a dezvoltat un soft prin care sunt recunoscute de la distanţă figurile infractorilor urmăriţi de poliţie.


CARDURI INTIME. De vreo două săptămăni, autorităţile chineze au inceput să impartă cărţi de identitate noi la populaţie. Cardurile conţin cipuri speciale, unde sunt inregistrate informaţii legate de numele şi adresa posesorului lor, dar şi un scurt CV care să cuprindă experienţa educaţională şi profesională, religia, etnia, cazierul, datele asigurării medicale, dar şi informaţii cu privire la istoricul său reproductiv (China face mare tam-tam pe politica "o familie, un copil") şi la angajatorii posesorului acestui card. Potrivit cotidianului New York Times, planurile chinezilor merg pănă-ntr-acolo, incăt este posibil ca posesorul lui să fie nevoit să-şi inregistreze, pe card, şi istoricul creditelor contractate, abonamentele şi biletele la metrou, precum şi cumpărăturile.


DREPTURILE OMULUI. Experţii in securitate citaţi de ziarul american spun că acestea sunt cele mai impresionante eforturi ale unei ţări de a urmări activităţile populaţiei şi de a lupta cu fenomenul infracţional. Cu toate acestea, un astfel de sistem poate fi foarte uşor catalogat ca o violare a drepturile omului, comentează New York Times, precizănd că toate oraşele mari din China au fost incurajate să aplice noua tehnologie şi să ofere carduri rezidenţiale de inaltă precizie celor circa 150 de milioane de oameni care locuiesc temporar in aceste localităţi.

×
Subiecte în articol: externe