x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un chinez pe nume Ma a fost reținut. Vestea a șters 26 de miliarde de dolari din acțiunile Alibaba

Un chinez pe nume Ma a fost reținut. Vestea a șters 26 de miliarde de dolari din acțiunile Alibaba

05 Mai 2022   •   10:20
Un chinez pe nume Ma a fost reținut. Vestea a șters 26 de miliarde de dolari din acțiunile Alibaba

Alibaba, gigantul chinez de comerț electronic cofondat de Jack Ma, și-a văzut acțiunile listate la Hong Kong prăbușindu-se marți cu până la 9,4% după ce presa de stat chineză a raportat că o persoană cu numele de familie Ma din orașul Hangzhou - unde se află sediul Alibaba - a fost reținută.

Potrivit televiziunii de stat chineze CCTV, citată de CNN, suspectul a fost plasat sub "măsuri obligatorii" la 25 aprilie, fiind suspectat de "complicitate cu forțele ostile anti-China din străinătate" pentru "incitare la secesiune" și "incitare la subminarea puterii de stat".

Raportul de o singură frază, care a fost preluat rapid de alte instituții media de stat și platformele de știri chineze, a declanșat vânzări de panică în Hong Kong, ștergând în câteva minute o valoare de piață a Alibaba estimată la 26 de miliarde de dolari.

În mijlocul freneziei, Hu Xijin, fostul redactor-șef al tabloidului naționalist de stat Global Times, s-a grăbit să precizeze pe Weibo, rețeaua chineză de tip Twitter, că raportul a fost înșelător deoarece numele suspectului în cauză are trei caractere. Numele chinez al lui Jack Ma, Ma Yun, are doar două caractere. Ulterior, CCTV și-a actualizat discret știrea originală pentru a se potrivi cu evaluarea lui Hu.

Pentru a risipi și mai mult îngrijorările, Global Times a relatat că bărbatul acuzat s-a născut în 1985 în Wenzhou (în timp ce Jack Ma s-a născut în 1964 în Hangzhou) și a lucrat ca director de cercetare și dezvoltare hardware la o companie IT.

Clarificările au dus la o revenire, Alibaba recuperând majoritatea pierderilor până la sfârșitul zilei.

Reacția de roller coaster a pieței este cel mai recent semn al cât de nervoși devin investitorii în ceea ce privește sectorul tehnologic din China, care a fost ținta unei măsuri de reglementare drastice a guvernului chinez de la sfârșitul anului 2020.

În pofida semnalelor recente ale guvernului chinez că se pregătește să renunțe la campanie din cauza impactului economic, după cum a relatat pentru prima dată Wall Street Journal, frenezia de pe piață de marți indică faptul că încrederea investitorilor rămâne șubredă.

Dar faptul că investitorii s-au grăbit să creadă că Jack Ma, cândva cel mai mediatizat miliardar din China, va cădea în dizgrația autorităților de securitate ale statului, dezvăluie ceva din realitatea politică în care trăiesc acum mulți magnați chinezi.

Întoarcerea sentimentului public împotriva lui Ma este aproape la fel de spectaculoasă ca și povestea sa de la sărăcie la bogăție. Până în urmă cu aproximativ trei ani, profesorul de engleză devenit miliardar a fost venerat pe scară largă pentru carisma sa, pentru franchețea sa și pentru succesul obținut de unul singur. A fost chiar poreclit "Daddy Ma" de către unii fani.

Dar, pe măsură ce companiile de tehnologie precum Alibaba și-au extins imperiile de afaceri, au devenit ținta unei frustrări și a unui resentiment tot mai mare în rândul tinerilor muncitori chinezi, care s-au săturat de orele de lucru istovitor de lungi, de presiunea ridicată și de salariile stagnante. Susținerea de către Jack Ma a așa-numitei culturi de muncă "996" din China, care înseamnă să lucrezi de la 9 dimineața la 21:00 șase zile pe săptămână, a atras critici intense în 2019.

Pe măsură ce giganții din domeniul tehnologiei au intrat în vizorul guvernului chinez, "capitaliștii răi" au fost tot mai mult învinuiți pentru diverse rele sociale, de la concurența necruțătoare, la creșterea vertiginoasă a prețurilor proprietăților și la lipsa de mobilitate socială.

"În doar câțiva ani, "Daddy Ma" a fost etichetat ca fiind un "capitalist putred" în opinia publică, iar mulți oameni așteaptă cu nerăbdare căderea lui Ma", a scris Xiang Dongliang, un blogger, pe WeChat. "Dar întrebarea este dacă doborârea capitaliștilor și alungarea (așa-numitelor) forțe străine vor face cu adevărat viața tuturor mai bună?".

Jack Ma a dispărut în mare parte din viața publică și a păstrat un profil scăzut de când IPO-ul Ant Group din SUA a fost oprit de autoritățile de reglementare la sfârșitul anului 2020.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: talibani