x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un general francez critică strategia americană din Afganistan

Un general francez critică strategia americană din Afganistan

02 Iul 2010   •   00:00

Un general care conduce colegiul unde se formează elita ofiţerilor superiori francezi şi-a exprimat deschis îndoielile cu privire la strategia americană din Afganistan.



Într-un interviu acordat cotidianului Le Monde şi citat de AFP, generalul Vincent Desportes, a cărui ţară are peste 3.700 de militari detaşaţi în Afganistan, a spus că "din punct de vedere al faptelor situaţia nu a fost niciodată mai rea". Desportes, aflat la conducerea Colegiului de apărare interarme, a amintit că iunie a fost luna cea mai sângeroasă pentru coaliţia internaţională de la începutul operaţiunilor în Afganistan, la sfârşitul lui 2001.

În această lună au murit şi doi militari români din cadrul Batalionului 33 Manevră: sergentul major Dan Ciobotaru şi caporalul Paul Caracuda. Bilanţul militarilor români ucişi în acest război a ajuns la 15.

În opinia lui Desportes, "doctrina de combatere a insurgenţei, aşa cum a fost ea condusă de generalul Stanley McChrystal (comandantul forţelor americane şi aliate demis recent de preşedintele american) în ultimul an, cu restrângerea opţiunilor de deschidere a focului, a folosirii mijloacelor aeriene şi de artilerie pentru reducerea pagubelor colaterale, nu pare să funcţioneze".

"Dacă doctrina McChrystal nu funcţionează sau nu mai este acceptată, ar trebui revizuită strategia" şi "probabil amânată data retragerii din Afganistan", continuă el. Preşedintele Obama a prevăzut revenirea în ţară a primilor militari americani în iulie 2011.

"Cazul McChrystal dezvăluie o slăbiciune", apreciază generalul Desportes, afirmând că Barack Obama ar fi putut să se mulţumească să-l "dojenească pe liderul său militar şi să îl trimită înapoi în luptă, aşa cum a făcut Roosevelt cu generalul Patton, care a fost nevoit să se scuze după ce a lovit peste faţă un soldat".

"Totul se petrece de parcă preşedintele (american) nu este foarte sigur de alegerile sale", analizează el, afirmând că acesta deja îl revocase pe generalul David McKiernan, predecesorul lui Stanley McChrystal.

Generalul Desportes critică decizia lui Barack Obama de a trimite 30.000 de militari americani suplimentari, anunţată în decembrie. "Toată lumea ştia că această (suplimentare) trebuia să fie zero sau de 100.000", afirmă el, adăugând: "nu ducem jumătăţi de războaie".

Aproximativ 130.000 de militari străini, dintre care două treimi sunt americani, au fost desfăşuraţi în Afganistan. Franţa, care participă la coaliţia internaţională împotriva talibanilor, numără în prezent 3.750 de militari în teatrele de operaţiuni afgane. România are circa 1.460 de militari detaşaţi în Afganistan.

×
Subiecte în articol: externe