x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un nou conflict în Nagorno-Karabah. Azerbaidjanul a început operațiunea "Răzbunarea"

Un nou conflict în Nagorno-Karabah. Azerbaidjanul a început operațiunea "Răzbunarea"

04 Aug 2022   •   09:10
Un nou conflict în Nagorno-Karabah. Azerbaidjanul a început operațiunea "Răzbunarea"
Sursa foto: Agerpres

Forțele armate ale Azerbaidjanului au lansat operațiunea militară ''Răzbunarea'' în enclava Nagorno-Karabah realizând control asupra mai multor poziții. Totodată, au fost uciși doi luptători armeni și unul azer, scrie AFP.

Armata azeră a ocupat poziții mai înalte și au avut loc confruntări cu partea armeană, transmite Ministerul azer al Apărării, care precizează că forțele sale au fost ținta unor tiruri în Latcin, zonă tampon la frontiera dinntre Armenia și Nagorno-Karabah. Din acest motiv, azerii ar fi lansat o operațiune de represalii.

Războiul între Azerbaidjan și Armenia s-a încheiat în 2020 printr-un acord de încetare a focului mediat de Rusia, care a desfășurat o forță de menținere a păcii în zonă.

Moscova a acuzat acum Azerbaidjanul că a încălcat armistițiul în zona Saribaba și va lua ''măsuri pentru a stabiliza situaţia'', a transmis Ministerul rus al Apărării.

Cele două țări se luptă în enclavă din anii 90, care are o populație majoritar armeană. Ultimele confruntări au avut loc în 2020 și s-a soldat cu aproximativ 6.500 de morți. Războiul a fost oprit de Rusia, fiind iminentă înfrângerea Armeniei, motiv pentru care aceasta a trebuit să cedeze o parte a provinciei Azerbaidjanului și teritoriile azere pe care le controla după luptele din anii 90.

Armenia este parte la Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC). și are relații apropiate cu Rusia. În 2020, premierul Nikol Paşinian i-a cerut acesteia ca OTSC să intervină deoarece armata armeană era depășită de cea azeră, sprijinită de Turcia. Deși Rusia a oprit confruntările, nu a intervenit în sprijinul Armeniei considerându-l pe Nikol Pașinian pro-occidental și spunând că Nagorno-Karabah nu aparține Armeniei, deși este recunoscut internațional. 

Pe de altă parte, regiunea a făcut parte din Azerbaidjan când țara a făcut parte din fosta URSS.
 

×
Subiecte în articol: nagorno karabah