x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un om de ştiinţă rus, arestat zilele trecute sub acuzația de trădare de ţară, a murit

Un om de ştiinţă rus, arestat zilele trecute sub acuzația de trădare de ţară, a murit

04 Iul 2022   •   10:40
Un om de ştiinţă rus, arestat zilele trecute sub acuzația de trădare de ţară, a murit

Omul de ştiinţă rus care a fost arestat săptămâna trecută în Siberia sub suspiciunea de trădare de ţară a murit, au declarat duminică avocaţii şi un membru al familiei.

Fizicianul Dmitri Kolker, care suferea de cancer pancreatic în stadiu avansat, a fost luat de pe patul său de spital şi îmbarcat într-un zbor de mai bine de patru ore spre Moscova, unde avocaţii au declarat că a fost dus la închisoarea Lefortovo şi a murit ulterior într-un spital din apropiere, relatează Reuters.

Vărul său, Anton Dianov, a declarat pentru Reuters că acuzaţia că ar fi dat secrete de stat către China este absurdă.

„Era un om de ştiinţă, îşi iubea ţara, lucra în ţara sa în ciuda numeroaselor invitaţii din partea unor universităţi şi laboratoare de top pentru a merge să lucreze în străinătate. El dorea să lucreze în Rusia, dorea să predea studenţilor de acolo. Aceste acuzaţii sunt absolut ridicole şi extrem de crude şi neobişnuite pentru a fi aduse unui om atât de bolnav. Ştiau că se afla pe patul de moarte şi au ales să îl aresteze”, a spus el.

Familia şi avocaţii au declarat că Kolker a fost reţinut, iar casa sa a fost percheziţionată, de către serviciul de securitate FSB. Aceştia au declarat că acuzaţiile de trădare - care se pedepsesc cu până la 20 de ani - s-au bazat pe prelegeri pe care Kolker le-a ţinut în China, deşi conţinutul acestora fusese aprobat de FSB.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: om de stiinta rus