x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un ONG de apărare a drepturilor romilor va avea candidaţi la europenele din 2014, inclusiv în România

Un ONG de apărare a drepturilor romilor va avea candidaţi la europenele din 2014, inclusiv în România

de Marina Constantinoiu    |    20 Mar 2013   •   17:46

O organizaţie de apărare a drepturilor romilor, Agenţia europeană pentru romi (AER), a anunţat marţi că va prezenta opt candidaţi la alegerile europene din 2014, cu obiectivul de a lupta contra discriminării şi de a îmbunătăţi integrarea acestei comunităţi, relatează AFP.
“S-a terminat cu vremurile discriminărilor la adresa romilor, vrem să ne afirmăm în plan politic european”, a declarat în cursul unei conferinţe de presă la Bruxelles preşedintele AER, Stefan Rostas, care va fi el însuşi candidat anul viitor.

Un demers împotriva segregării rasiale
Prin acest demers, ONG-ul afirmă că vrea să “lupte împotriva oricărui derapaj şi a oricărei segregări rasiale, pentru a afirma drepturile populaţiei rome şi pentru a promova integrarea lor”.
AER va prezenta un candidat în Franţa, doi în Belgia, dar va fi prezentă şi în România şi Germania, ţările europene care au cel mai mare număr de romi, circa două milioane de persoane.
O deputată de orgine romă, ungara Livia Jaroka (din grupul PPE, conservator), aleasă pe o listă a partidului conservator FIDESZ, la putere la Budapesta, deţine un mandat în Parlamentul European.
Pe continentul european trăiesc între 10 şi 12 milioane de romi, dintre care şase milioane în UE, majoritatea în Europa Centrală şi de Sud-Est.
Rostas a reacţionat la afirmaţiile ministrului francez de Interne, Manuel Valls, care a acuzat joi romii că nu doresc să se integreze “din motive culturale sau pentru că sunt pe mâinile unor reţele versate în cerşetorie sau prostituţie”.
“Lumea politică nu încetează să ne întineze. Acest gen de declaraţii este inadmisibil”, a spus acesta. “Romii nu sunt proxeneţi”, a insistat Rostas. Pentru AER, astfel de declaraţii “nu fac decât să aţâţe rasismul la adresa unei populaţii deseori desemnate drept ţap ispăşitor al unei politici de securitate”.

×
Subiecte în articol: romi ţigani europarlamentare