x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un pacient britanic a obţinut o primă victorie în încercarea de a fi eutanasiat

Un pacient britanic a obţinut o primă victorie în încercarea de a fi eutanasiat

12 Mar 2012   •   13:19
Un pacient britanic a obţinut o primă victorie în încercarea de a fi eutanasiat

Tony Nicklinson, un britanic de 57 de ani, care este paralizat si nu-si poate misca decat ochii, a obtinut permisiunea Curtii Supreme din Marea Britanie de a pleda, la tribunal, pentru eutanasierea sa.

Nicklinson duce de mai multi ani o lupta cu autoritatile britanice, dorinta sa fiind aceea de a i se permite sa fie omorat fara ca medicii care ar face-o sa fie trasi la raspundere.

Din 2005, an in care a suferit un accident vascular cerebral, Tony Nicklinson este paralizat de la gat in jos, putand sa comunice doar prin clipit sau prin miscarea ochiilor.

Miscandu-si ochii catre literele alfabetului, scrise pe o tablita, Tony Nicklinson a solicitat de numeroase ori pana acum sa fie eutanasiat, afirmand ca viata pe care o duce in prezent este "plictisitoare, mizerabila, injositoare, nedemna si intolerabila".

Acesta a adaugat ca s-ar sinucide, daca ar putea, insa fiind paralizat complet, nu are cum.

Tony Nicklinson cere ca "eutanasierea din necesitate", in cazul oamenilor, sa fie facuta legala in Marea Britanie.

Cererile acestuia fusesera respinse pana in prezent, insa avocatul barbatului, Paul Bowen, sustine ca nu a fost oferit un argumet viabil in virtutea caruia cererea barbatului sa fie neglijata.

Avocatul a adaugat ca, "eutanasia sau sinuciderea asistata" reprezinta singurele metode prin care "suferinta acestuia poate lua sfarsit, iar drepturile sale fundamentale de libertate de actiune si demnitate sa fie respectate".

Sotia pacientului, Jane Nicklinson, care este asistenta medicala, a declarat la randul ei ca moartea este singurul lucru care poate pune capat suferintei barbatului.

"Cerem ca cineva sa-i poata pune capat vietii in mod legal. Singura cale de a pune capat suferintelor lui Tony este ca acesta sa fie omorat. Nu se mai poate face nimic altceva pentru el", a spus ea.

×