x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un spion român l-a înarmat pe Kim Ir Sen

Un spion român l-a înarmat pe Kim Ir Sen

de Sînziana Stancu    |    05 Mar 2010   •   00:00

Un fost agent nord-coreean, Kim Jong Ryul, povesteşte în biografia sa, lansată în Austria, cum un spion român l-a ajutat să procure arme de vânătoare pentru regimul de Phenian.



Spionul român, pomenit în cartea nord-coreeanului cu numele de Valeriu U., i-a furnizat fostului dictator de la Phenian, în pofida embargoului impus Coreei de Nord, arme de vânătoare şi un avion uşor, Cessna, scrie cotidianul australian Sydney Morning Herald, în ediţia online.

Valeriu U. este descris ca fiind un agent prosper al serviciilor secrete române în acea vreme, care conducea o firmă-fantomă, din Viena.

Potrivit AFP, fostul agent nord-coreean, considerat mort de ţara sa timp de 15 ani, a reapărut joi, în Austria, la prezentarea unei cărţi în care se vorbeşte despre achiziţiile făcute de el în Occident, în numele regimului nord-coreean, timp de aproape 20 de ani, încălcând embargoului impus acestei ţări. "Voi muri oricum. De ce să o fac în linişte? Vreau să spun adevărul", s-a confesat AFP Kim Jong Ryul, la publicarea cărţii scrise în limba germană de jurnaliştii austrieci Ingrid Steiner-Gashi şi Dardan Gashi.

Jong Ryul, în vârstă de 75 de ani, era pe-atunci un colaborator apropiat al dictatorului Kim Jong Il şi al tatălui său, Kim Ir Sen. În anii '70, el primise misiunea de a achiziţiona în secret bunuri pe care Phenianul nu le putea cumpăra oficial, ca tehnologia de spionaj, arme sau covoare luxoase.

×
Subiecte în articol: externe