x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un submarin rusesc a lovit o navă de război a Marinei Regale în Atlanticul de Nord

Un submarin rusesc a lovit o navă de război a Marinei Regale în Atlanticul de Nord

07 Ian 2022   •   09:00
Un submarin rusesc a lovit o navă de război a Marinei Regale în Atlanticul de Nord

Un submarin rusesc a intrat în coliziune cu o navă de război a Marinei Regale aflată în patrulare în Atlanticul de Nord, a confirmat Ministerul britanic al Apărării, citat de CNN.

HMS Northumberland urmărea submarinul atunci când acesta a lovit sonarul navei - un echipament care se afla la sute de metri în spatele său.

Incidentul, petrecut la sfârșitul anului 2020, a fost surprins de o echipă de televiziune care filma un documentar.

HMS Northumberland căuta submarinul în zona Cercului Arctic după ce acesta a dispărut de pe radarul navei, potrivit Channel 5, care filma pentru emisiunea Warship: Life at Sea.

Ministerul Apărării a precizat că fregata a localizat submarinul cu ajutorul sonarului remorcat - un tub lung prevăzut cu hidrofoane sensibile care ascultă sub apă.

Un periscop a fost reperat la suprafață de către elicopterul Merlin al navei înainte ca submarinul rusesc să se scufunde din nou, lovind sonarul HMS Northumberland.

Camerele de filmat au surprins echipajul strigând: "Ce naiba a fost asta?".

Nu este clar ce daune a suferit nava rusă, dacă a suferit vreuna, dar nava de război a trebuit să se întoarcă în portul din Scoția pentru a înlocui echipamentul avariat.

În ultimii ani a crescut activitatea submarinelor rusești, iar fregatele Marinei Regale patrulează în mod regulat în Atlanticul de Nord.

Ministerul Apărării nu comentează de obicei operațiunile, dar a făcut acest lucru deoarece incidentul a fost surprins de o cameră de luat vederi.

Un purtător de cuvânt a declarat: "La sfârșitul anului 2020, un submarin rusesc care era urmărit de HMS Northumberland a intrat în contact cu sonarul remorcat. Marina Regală urmărește în mod regulat navele și submarinele străine pentru a asigura apărarea Regatului Unit".

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: submarin