Un "clan diabolic" conspira in Franta pentru debarcarea ministrului de Interne, Nicolas Sarkozy, acuza mai multi politicieni si comentatori de la Paris.
Este un an extrem de dificil pentru presedintele Frantei, Jacques Chirac. Dupa ce a avut de-a face cu furia imigrantilor care au incendiat cladiri si masini, nemultumiti de conditiile de trai, si dupa ce s-a confruntat cu protestele de strada ale tinerilor in urma unui controversat proiect de lege privind dreptul muncii, Chirac are acum pe biroul de lucru un scandal cu parfum de Watergate. Presedintele este banuit alaturi de premierul Dominique de Villepin ca a incercat sa il discrediteze pe Nicolas Sarkozy, ministrul de Interne, creditat cu mari sanse de a prelua presedintia tarii, facand din el protagonistul unei intregi campanii de defaimare. Acum, lui Chirac i se cere fie sa se distanteze de Villepin, a carui pozitie si credibilitate atarna oricum de un fir de par, fie sa convoace alegeri anticipate. SCANDAL VECHI, DETALII NOI. Potentialul Watergate francez se numeste "cazul Clearstream", dupa numele unei firme cu sediul in Luxemburg. Scandalul a fost declansat in 2004, de un denunt anonim care afirma ca Sarkozy si alti politicieni francezi detin conturi la societatea financiara Clearstream, cu sediul in Luxemburg, si facea legatura intre acestia si un contract controversat din 1991 de vanzare a unor fregate franceze catre Taiwan. Lista s-a dovedit rapid a fi un fals, iar o ancheta a incercat sa stabileasca daca inalti oficiali guvernamentali au amanat exonerarea celor implicati, ca o modalitate de discreditare a acestora. Scandalul s-a agravat dupa ce cotidianul Le Monde a citat un oficial din serviciile de informatii care a investigat acuzatiile si care a declarat ca Villepin i-ar fi spus ca presedintele Jacques Chirac dorea ca ancheta confidentiala sa se concentreze asupra lui Sarkozy. "Ce am observat este folosirea scandaloasa a serviciilor secrete, un fel de Watergate francez", a acuzat recent Dominique Strauss-Kahn, potential candidat pentru alegerile prezidentiale din 2007 din Franta, al carui nume apare, de asemenea, pe controversata lista. Presedintele si premierul au dezmintit orice implicare in acest caz care a divizat fortele politice din Franta.
ASTEPTARE
|
Asa cum scandalul Watergate a provocat in anii â70 demisia presedintelui SUA, Richard Nixon, este de asteptat ca si in Franta sa cada cateva capete daca se afla ca acest caz Clearstream a fost manipulat politic. Cea mai fragila pozitie o are, in acest moment, premierul Dominique de Villepin. El a iesit extrem de sifonat dupa tentativa de a impune o lege privind contractul la prima angajare. Initiativa legislativa i-a scos in strada pe tinerii francezi, care nu intelegeau de ce primul angajator va avea dreptul sa ii dea afara dupa o scurta perioada, fara a le oferi vreo explicatie. Proiectul a cazut in urma interventiei lui Chirac, ceea ce l-a pus pe Villepin intr-o postura delicata. Nici cele trei saptamani de revolte izbucnite la sfarsitul anului trecut in suburbiile sarace ale oraselor franceze nu au avut darul de a-i imbunatati imaginea. Din contra, cea mai apreciata prestatie in rezolvarea conflictului a avut-o tocmai rivalul Sarkozy.
|
Citește pe Antena3.ro