x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ungaria se îndreaptă spre cea mai mare inflaţie din Europa

Ungaria se îndreaptă spre cea mai mare inflaţie din Europa

de Redacția Jurnalul    |    09 Dec 2022   •   23:30
Ungaria se îndreaptă spre cea mai mare inflaţie din Europa

Inflaţia în Ungaria a ajuns la 22,5% în noiembrie, marcând un nou maxim al ultimilor douăzeci de ani.

Alimentele şi energia au generat cele mai mari creşteri, în timp ce analiştii avertizează că recenta eliminare a plafonului de preţ al carburanţilor ar putea accelera inflaţia în lunile următoare.

Preţurile de consum au crescut cu o rată record de 1,8% din octombrie.

Preţurile alimentelor, care au crescut cel mai rapid, au crescut cu 43,8%, dar unele articole au crescut de peste două ori, costul de achiziţie a ouălor crescând cu 102,9%.

Potrivit lui Péter Kiss, director de investiţii la Amundi Fund Management, eliminarea plafonului pentru benzină, marţi, va creşte inflaţia cu încă 2,5% în decembrie şi ianuarie împreună.

Creşterea preţurilor ameninţă mijloacele de subzistenţă ale multor persoane, organizaţiile caritabile raportând că, recent, muncitorii s-au alăturat persoanelor fără adăpost şi pensionarilor la distribuţiile de alimente.

Inflaţia din Ungaria este în prezent a patra cea mai mare din Europa, fiind depăşită doar de statele baltice, dar este posibil ca anul viitor să ocupe primul loc în UE, a avertizat recent guvernatorul Băncii Naţionale a Ungariei, György Matolcsy.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Ungaria inflaţie