x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ungaria preia președinția UE

Ungaria preia președinția UE

de Redacția Jurnalul    |    01 Iul 2024   •   09:45
Ungaria preia președinția UE

Guvernul naționalist al Ungariei preia luni președinția Uniunii Europene cu un apel asemănător lansat de Trump de a "face Europa măreață din nou". Mulți legislatorii UE cred că Ungaria n-ar trebui să aibă această poziție.

Preocupările acestora se bazează pe numeroasele ciocniri ale prim-ministrului Viktor Orban cu Bruxelles-ul pe tema normelor democratice, notează Reuters.

Diplomații maghiari susțin că țara va fi un intermediar onest, în timp ce analiștii spun că acțiunile Budapestei în prim-planul elaborării politicilor UE vor fi probabil limitate, având în vedere că Bruxelles-ul se află într-o fază de tranziție după alegerile din iunie.

Rolul președinției este de a stabili agenda, de a prezida reuniunile membrilor UE în toate domeniile, cu excepția chestiunilor externe sau ale zonei euro, de a căuta consensul între statele membre ale UE și de a negocia acorduri cu Parlamentul European privind legislația.

Analiștii spun că va fi nevoie de luni de zile pentru ca noua Comisie Europeană și noii membri ai Parlamentului să își intre în drepturi.

Asta înseamnă că, chiar dacă politicienii de extremă dreapta, care ar putea să simpatizeze cu prioritățile Ungariei, au câștigat în alegerile europene, capacitatea președinției de a impune politici este limitată.

„Va exista doar o mică influență asupra agendei legislative. Aceasta începe mult mai târziu, posibil la sfârșitul anului, posibil la începutul anului viitor", a declarat Pavel Havlicek, cercetător la Asociația pentru Afaceri Internaționale.

Ungaria a declarat că prioritățile sale includ promovarea aderării Balcanilor de Vest la UE, migrația ilegală și competitivitatea economică.

Criticii observă că eforturile sale de extindere nu includ Ucraina.

Ungaria a blocat sau a întârziat alocarea de fonduri și armament pentru Ucraina, menținând totodată legături cu Moscova. De asemenea, a criticat eforturile UE de a reduce dependența de China.

Înainte de preluarea președinției UE, blocul comunitar s-a grăbit să adopte noi sancțiuni împotriva Rusiei și a lansat negocierile de aderare cu Ucraina.

Susi Dennison, senior fellow la Consiliul European pentru Relații Externe, a declarat că lansarea „curajoasă" a președinției sugerează că Ungaria ar putea încerca să își impună linia naționalistă.

Johannes Greubel, analist principal de politici la Centrul de Politici Europene, a declarat că unele dintre priorități, cum ar fi competitivitatea, au atins o coardă sensibilă cu restul UE, dar acestea vor fi probabil combinate cu retorica de dreapta privind migrația, războiul din Ucraina și statul de drept.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Ungaria presedintia ue