x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ungaria va concedia 10.000 de angajaţi din sectorul bugetar, scrie presa de la Budapesta

Ungaria va concedia 10.000 de angajaţi din sectorul bugetar, scrie presa de la Budapesta

de Istvan Deak    |    14 Sep 2012   •   14:38

Guvernul de la Budapesta intentioneaza sa desfiinteze 10.000 de locuri de munca din sectorul de stat, in incercarea de a atinge tinta de deficit bugetar pentru anul urmator, scrie Portofolio.hu, care citeaza cotidianul Magyar Hirlap.

Cum va proceda Cabinetul lui Viktor Orban pentru a reusi sa desfiinteze atatea posturi intr-un timp-record? Potrivit Magyar Hirlap, Executivul nu va mai ocupa posturile vacante si apoi va concedia cateva mii de angajati din aparatul guvernamental si municipalitati. Sursa citata sustine si ca Guvernul va ingheta costurile salariale pana in 2015.

Negocieri
Guvernul ungar a anuntat inca din luna noiembrie a anului trecut ca intentioneaza incheierea unui acord de asistenta financiara cu organismele internationale, dar negocierile au inceput abia in luna iulie a acestui an, din cauza ingrijorarilor formulate de FMI si Comisia Europeana in legatura cu independenta Bancii Nationale ungare. Negocierile ar fi trebuit reluate dupa vacanta de vara. Doua surse din apropierea negocierilor au declarat ca, dupa vizita initiala la Budapesta, creditorii internationali au lasat in urma o lista de conditii dure la care Guvernul Ungariei trebuie sa raspunda inainte ca discutiile sa se reia in toamna.

Mai asteapta
Tot Portofolio anunta, citand o declaratie a directorului pentru relatii externe al FMI, Gerry Rice, ca inca nu a fost stabilita o data pentru reluarea discutiilor cu Fondul Monetar International (FMI). "Nu exista o data stabilita pentru urmatoarea vizita la Budapesta', a declarat Rice intr-o conferinta de presa sustinuta la Washington. El a reamintit ca o misiune a Fondului s-a aflat la Budapesta la sfarsitul lui iulie pentru a incepe discutiile. "Dialogul continua', a adaugat el.

Economii
In sectorul public din Ungaria lucreaza circa 660.000 de angajati, iar o reducere de 10.000 de posturi ar ajuta statul sa economiseasca 40-50 de miliarde de forinti (142-177 milioane de euro) pe an.
Analistii financiari estimeaza un necesar la bugetul de anul urmator de 600 de miliarde de forinti (2,1 miliarde de euro).

Discutiile incepute in luna iulie cu FMI si CE sunt pentru un acord financiar estimat la circa 15 miliarde de euro. Budapesta vrea ca intelegerea sa aiba un caracter preventiv. Statul ungar a fost salvat de la colaps financiar in 2008 cu un pachet de 20 de miliarde de euro, de la FMI, UE si Banca Mondiala.

Zvonuri vs masuri concrete
Potrivit presei ungare, Fondul Monetar International ar fi solicitat din partea Ungariei masuri de austeritate severa, printre care scaderea pensiilor si a alocatiilor pentru familii, cresterea limitei varstei de pensionare si a impozitului pe venitul personal, reducerea facilitatilor de transport, a birocratiei si a cheltuielilor autoritatilor locale, introducerea unui impozit pe imobile in functie de valoare, eliminarea taxei speciale in cazul bancilor si alocarea de fonduri sectorului bancar.

Premierul Viktor Orban a anuntat ca Ungaria va incheia un acord de asistenta financiara cu organismele internationale, dar nu pe baza conditiilor despre care a scris presa ungara, el sustinand ca Guvernul va prezenta propriile sale propuneri pentru negocierile cu FMI si Uniunea Europeana in urmatoarele zile. (deak.istvan@jurnalul.ro)

×