x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UNICEF vrea negocieri cu jihadiştii ISIS. Anunțul făcut în urmă cu puţin timp la Geneva

UNICEF vrea negocieri cu jihadiştii ISIS. Anunțul făcut în urmă cu puţin timp la Geneva

13 Mar 2015   •   13:48
UNICEF vrea negocieri cu jihadiştii ISIS. Anunțul făcut în urmă cu puţin timp la Geneva

Statele naționale (Irak și Siria, n.r) ar trebui să negocieze cu gruparea Statul Islamic pentru a exercita presiuni asupra acesteia astfel încât să permită accesul Fondului Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) în zonele aflate sub controlul ISIS, a declarat azi Hanaa Singer, reprezentanta UNICEF în Siria.

Trebuie să aibă loc negocieri ''cel puțin pentru a proteja copiii'', a spus Singer, într-o conferință de presă la Geneva.

14 milioane de copii sunt afectați de violențele din Siria și Irak

Aproximativ 14 milioane de copii suferă din cauza conflictelor care devastează Siria și o parte a Irakului. Odată cu intrarea conflictului din Siria în cel de-al cincilea an, situația a peste 5,6 milioane de copii din această țară rămâne disperată, se arată într-un comunicat al UNICEF.

Potrivit Fondului Națiunilor Unite pentru Copii, până la două la două milioane de copii sirieni trăiesc în sectoare în care ajutorul umanitar nu poate ajunge și aproximativ 2,6 milioane de copii nu mai sunt școlarizați.

Aproximativ două milioane de copii sirieni au devenit refugiați în Liban, Turcia, Iordania și în alte țări, ‘adăugându-se altor  3,6 milioane de copii din comunități vulnerabile’ în aceste țări-gazdă, mai precizează UNICEF.

‘Pentru cei mai mici dintre copii, criza din Siria este tot ce au cunoscut. Pentru adolescenții care intră în anii de formare, violența și suferințele nu numai că le-au compromis trecutul, dar le vor afecta viitorul’, a indicat șeful UNICEF, Anthony Lake.

Criza din Siria a început la 15 martie 2011 prin manifestații pașnice care au fost reprimate sângeros, declanșând un război civil soldat cu peste 210.000 de morți, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.

×