x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Uniunea Europeană are "un rol crescând" în materie de securitate, consideră miniştrii europeni ai apărării

Uniunea Europeană are "un rol crescând" în materie de securitate, consideră miniştrii europeni ai apărării

de Agerpres    |    21 Feb 2014   •   18:00
Uniunea Europeană are "un rol crescând" în materie de securitate, consideră miniştrii europeni ai apărării

Miniştrii apărării ai Uniunii Europene reuniţi joi şi vineri la Atena au constatat "rolul crescând" al Uniunii în materie de securitate, având în acelaşi timp atenţia îndreptată asupra evoluţiei evenimentelor din Ucraina, transmite France Presse.

Dar, în ciuda apelului lansat joi de secretarul general al ONU Ban Ki-moon care a solicitat desfăşurarea "a cel puţin 3.000 de soldaţi şi poliţişti suplimentari" în Republica Centrafricană (RCA) pentru a restabili ordinea şi a-i proteja pe civili, puţine detalii au fost date vineri pe tema operaţiunii Eufor RCA la capătul acestei reuniuni informale a miniştrilor apărării.

Operaţiunea Eufor RCA prevede desfăşurarea începând din martie a o mie de soldaţi europeni suplimentari pe post de întăriri pentru trupele franceze şi africane aflate deja la faţa locului. Potrivit AFP, nu se ştie dacă există noi ţări dispuse să se angajeze în acest demers şi în ce manieră.

Miniştrii s-au arătat "foarte îngrijoraţi de situaţie", a afirmat ministrul grec al apărării, Dimitris Avramopoulos. Omologul său francez Jean-Yves Le Drian ar urma să meargă vineri după-amiază la Larissa (centrul Greciei), unde este instalat cartierul general al operaţiunii. Generalul Patrick de Rousiers, preşedintele Comitetului Militar al UE, s-a arătat mai degrabă încrezător, asigurând că "dinamica a fost lansată".

El a lăsat de înţeles că şi alte ţări din cadrul UE în afara celor care şi-au anunţat deja intenţia (Polonia, Estonia, Letonia, Portugalia, România, Spania) au acceptat să participe la aceasta, dar că "nu le poate nominaliza" la ora actuală.

Avramopoulos a precizat, printre altele, că evoluţiile din Ucraina, ce nu se aflau pe ordinea de zi a reuniunii, au fost "urmărite cu atenţie".

"O parte dintre colegii noştri au făcut aluzie la necesitatea ca forţele armate ucrainene să nu intervină", a spus el, o opinie împărtăşită şi de secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen, prezent la unele discuţii din cadrul reuniunii.

×