x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Conferința donatorilor internaționali de la Paris. Germania acordă peste 32 de milioane de euro Republicii Moldova

UPDATE Conferința donatorilor internaționali de la Paris. Germania acordă peste 32 de milioane de euro Republicii Moldova

de Redacția Jurnalul    |    21 Noi 2022   •   16:52
UPDATE Conferința donatorilor internaționali de la Paris. Germania acordă peste 32 de milioane de euro Republicii Moldova
Sursa foto: Hepta

Conferința donatorilor internaționali pentru R. Moldova se desfășoară, astăzi, la Paris, scrie dpa.

Germania acordă astfel un ajutor suplimentar de 32,3 milioane de euro pentru atenuarea efectelor războiului din proximitate, potrivit ministrului de Externe, Analena  Baerbock. Banii vor fi folosiți pentru investiții în energie regenerabilă, eficiență energetică și dezvoltarea infrastructurilor municipale, potrivit părții germane. 

Și ministrul Dezvoltării Economice de la Berlin, Svenja Schulze, spune că 28,7 milioane de euro din totalul sumei, vor fi utilizați pentru creșterea eficienţa energetice a clădirilor.
"Cu acest sprijin, ajutăm Republica Moldova să pună capăt dependenţei de aprovizionarea cu energie din Rusia, venind în acelaşi timp şi în ajutorul persoanelor aflate în dificultate pentru a trece iarna", a spus aceasta.

Conferința pentru donații de la Paris are loc pe fondul tensiunilor franco-germane pe teme energetice. 

ȘTIRE INIȚIALĂ La eveniment participă șefii diplomațiilor moldoveană, Nicu Popescu, română Bogdan Aurescu, și germană Annalena Baerbock. Vor ține discursuri președintele Franței, Emmanuel Macron, şi al R. Moldova, Maia Sandu. 

Alte două sesiuni de donații au fost organizate în acest an, la Berlin în luna aprilie și la București în iulie. Până acum s-au strâns circa 600 de milioane de euro. Viitoarea conferință se va  desfășura la Chișinău, în 2023. 

R. Moldova are 2,6 milioane de locuitori dar acum mai locuiesc în zonă și 90.000 de refugiați ucraineni. 

Această țară este puternic afectată de criza energetică, fiind dependentă de gazele naturale din Rusia însă Gazprom a încetinit livrările și a impus un preț exorbitant, amenințând cu sistarea exporturilor. Moscova este nemulțumită de actuala conducere pro-occidentală de la Chișinău. Totodată, România  livrează circa 90% din necesarul de electricitate al acestei țări, potrivit unor afirmații anterioare ale ministurlui de Externe, Bogdan Aurescu. Totodată, țara este puternic afectată de inflația ridicată și scumpiri. 

 

×