x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Economia Greciei se prăbușește. Autoritățile relaxează restricțiile anti COVID-19

UPDATE Economia Greciei se prăbușește. Autoritățile relaxează restricțiile anti COVID-19

05 Apr 2021   •   18:40
UPDATE Economia Greciei se prăbușește. Autoritățile relaxează restricțiile anti COVID-19

Autoritățile din Grecia au hotărât redeschiderea magazinelor pentru a atenua grava criză economică prin care trece țara, deși infecțiile cu virusul SARS-CoV-2 sunt în creștere, scrie DPA. Excepție fac cele din Salonic şi Patras, cele mai marii orașe din această țară, după Atena. 

Există însă restricții sanitare stricte pentru consumatori. Aceștia trebuie să facă programare în prealabil printr-un mesaj trimis Serviciului de Protecţie Civilă. Aceasta este valabilă trei ore şi doar o singură dată pe zi. Totodată, este permisă numai plata cu cardul. În același timp, comercianţii au voie să permită intrarea unui singur cumpărător pe 25 de metri pătraţi şi nu pot fi mai mult de 20 de cumpărători în magazin.

Din luna noiembrie, această țară a impus izolarea în case a populaței în luna noiembrie, magazinele fiind deschise doar în perioada sărbătorilor de iarnă. Însă lockddown-ul prelungit au dus la o contracție de 8,2% a economiei, iar datoria publică a depășit 200% din PIB.

Până în prezent, 16% din populație a fost vaccinată anti COVID-19 cu cel puțin o doză. 

ȘTIRE INIȚIALĂ În pofida numărului relativ ridicat de contaminări și decese, Grecia relaxează restricțiile impuse din cauza valului trei al pandemiei de coronavirus. Majoritatea magazinelor vor fi redeschise iar circulația liberă a oamenilor va fi permisă, cu anumite limite, scrie AFP. 

Ministrul adjunct al protecţiei civile, Nikos Hardalias, a declarat că toate magazinele cu amănuntul se vor redeschide, la începutul săptămânii viitoare. Marile magazine şi centrele comerciale rămân închise.

Deplasările cu mașina vor fi permise pe distanţe scurte în weekend, pentru familii și grupuri de până la trei persoane, pentru exerciţii fizice sau activităţi în aer liber.

Grecia susține emiterea pașaporului european de vaccinare anti COVID-19 și speră să deschdă turismul la jumătatea lunii mai, acesta având un aport semnificativ la PIB-ul Greciei.

1,6 milioane de persoane au fost vaccinate, dintre care 580.000 și cu cea de-a doua doză.

Totodată, autoritățile vor să aloce 11,6 miliarde de euro pentru diminuarea efectelor economice ale pandemiei, după ce a  cheltuit deja 24 demiliarde de euro în 2020.

Se prognozează o creștere economică de 4,8% în aces an, revzuită în scădere de la 7,5%, din cauza izolării impuse în această primăvară.

 

×
Subiecte în articol: grecia restricţii COVID