x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Jens Stoltenberg: Un atac asupra unui aliat este considerat un atac asupra tuturor

UPDATE Jens Stoltenberg: Un atac asupra unui aliat este considerat un atac asupra tuturor

24 Feb 2022   •   13:36
UPDATE Jens Stoltenberg: Un atac asupra unui aliat este considerat un atac asupra tuturor

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, condamnă ferm invadarea Ucrainei de către Rusia. Acesta reafirmă poziția Alianței, că va proteja toate statele membre, iar un atac asupra unui aliat este considerat un atac asupra tuturor.

"Este un moment grav pentru securitatea Europei. Atacul nejustificat și neprovocat la adresa Ucrainei pune vieți nevionvate în situații de risc.  Acesta este un act deliberat, realizat cu sânge rece, o invazie plănuită de mult. Liderii rusi sunt responsabili pentru aceste acțiuni nesăbunite. Este o încălcare flagrantă și o amenințare serioasă la securitatea euro-atlantică.

Cerem Rusiei să se retragă din Ucraina și să aleagă democrația. Rusia se folosește de forță pentru a încerca să rescrie istoria. 

Principala misiune a NATO este să-și protejeze toți aliații. Un atac asupra unui aliat este considerat un atac asupra tuturor. Activează planurile de apărare. Este o acțiune prudentă și de apărare, și ne va permite să trimitem capabilități acolo unde este nevoie.

Ne-am întărit prezența pe mare și terestră pe mare și pe uscat. Avem peste 100 de avioane în stare de alertă maximă și peste 120 de nave aliate pe mare.  Suntem o alianță de 30 de democrații care va răspunde ca una singură", spune oficialul NATO.

Acesta a mai reamintit că statele occidentale impun sancțiuni severe asupra Rusiei iar NATO a ajutat armata Ucrainei să se modernizeze. 

El spune că NATO este cea mai puternică alianță de istorie și se va apăra și se va proteja. Mii de trupe, nave și avioane au fost trimise pe flancul estic. "Ceea ce facem este prudent, este măsurat dar este necesar. Aliații trebuie să se asigure că nu există loc pentru vreo neînțelegere". 

Oficialul NATO precizează că atacul Rusiei nu este o surpriză, Vladimir Putin amenințând că va face acest lucru de multe luni. El anunță că au fost activate planurile de apărare a Alianței. 

ȘTIRE INIȚIALĂ Reprezentanții statelor membre NATO s-au întrunit de urgență, în această dimineață, la Bruxelles după atacarea Ucrainei de către Rusia, transmite un purtător de cuvânt al Alianței, citat de Reuters.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, care a condamnat "atacul temerar şi neprovocat" al Moscovei. El a cerut Rusiei să oprească acțiunea militară și să respecte suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. 

și va susține o conferinţă de presă la ora 12.30.

Cei 30 de ambasadori NATO au început reuniunea la ora 8.30. 

 

×
Subiecte în articol: Rusia nato ucraina