x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Masacrul de la Bucea. Expulzarea diplomaților ruși din statele UE continuă. Ce spune Moscova

UPDATE Masacrul de la Bucea. Expulzarea diplomaților ruși din statele UE continuă. Ce spune Moscova

06 Apr 2022   •   12:49
UPDATE Masacrul de la Bucea. Expulzarea diplomaților ruși din statele UE continuă. Ce spune Moscova
Sursa foto: Agerpres

Circa 233 de diplomați ruși au fost expulzați din țările UE de la începutul invaziei ruse în Ucraina, dintre care peste 120 în ultimele 48 de ore, ca reacție la masacrul de la Bucea, scrie AFP. România a decis trimiterea în țară a 10 diplomați ruși.

"Vom lua, desigur, măsuri similare. Este clar că este vorba de o campanie coordonată dinainte. Aceasta aduce o lovitură relaţiilor bilaterale, canalelor de discuţie diplomatice. Urmările se vor face simţite foarte mult timp", a anunțat Aleksandr Gruşko, ministrul adjunct al Afacerilor Externe de la Moscova. 

Și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că aceste acțiuni vor complica relațiile dintre Rusia și UE.

"Regretăm aceste decizii. Reducerea posibilităţilor de comunicare la nivel diplomatic denotă lipsa de clarviziune şi va complica relaţiile dintre Rusia şi Uniunea Europeană".

Numeroase ţări europene, inclusiv Germania, Franţa, Italia şi Spania, au expulzat peste 140 de diplomaţi ruşi în ultimele 48 de ore. De la începerea invaziei militare ruse în Ucraina, state din cadrul Uniunii Europene au expulzat aproximativ 250 de diplomaţi ruşi.

România

„Ministerul Afacerilor Externe informează că autoritățile române au decis declararea ca personae non gratae pe teritoriul României a 10 persoane care activează în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, având în vedere că activitățile și acțiunile acestora contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961.

Aceste elemente au fost comunicate părții ruse astăzi, 5 aprilie 2022, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federației Ruse la București, domnul Valery Kuzmin, la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice.

Cu prilejul convocării, MAE a reiterat condamnarea fermă a crimelor comise la Bucea și în alte localități din Ucraina, pentru care răspunderea aparține Rusiei”, transmite instituția.

Grecia

"Autorităţile greceşti au declarat personae non gratae 12 membri ai misiunilor diplomatică şi consulare ale Federaţiei Ruse, acreditaţi în Grecia", se arată în comunicatul executivului de la Atena. 

Secretarul general al Ministerului grec de Externe l-a informat pe ambasadorul Moscovei despre această decizie.

Suedia

Guvernul de la Stockholm va expulza 3 diplomați ruși pe motivul că nu acționează în conformitate cu normele internaționale.

„Astăzi, Ministerul Afacerilor Externe a decis să expulzeze trei diplomați ruși a căror activitate în Suedia nu este în conformitate cu Convenția de la Viena", a declarat ministrul de externe Ann Linde.

Decizia vine după ce Franța și Germania au ordonat plecarea a 75 de diplomați ruși în urma presupuselor crime de război comise de forțele Moscovei în orașul ucrainean Bucea.

Italia

Autoritățile de la Roma au anunțat, astăzi, expulzarea a 30 de diplomați ruși. Moscova a avertizat că va riposta la fel iar relațiile dintre cele două state vor fi grav afectate. 

"Am expulzat 30 de diplomaţi ruşi din raţiuni de siguranţă naţională. Această măsură, aplicată în coordonare cu alţi parteneri europeni şi euro-atlantici, a devenit necesară din raţiuni asociate siguranţei noastre naţionale, în contextul actualei situaţii şi a crizei asociate agresiunii Rusiei în Ucraina", a declarat ministrul italian de Externe, Luigi di Maio.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe a anunțat imediat aceeași măsură. 

"Rusia va avea o reacţie pertinentă", a spus Maria Zaharova.

Franța

„Franța a decis, în această seară, să expulzeze numeroși membri ai personalului rus cu statut diplomatic din Franța, ale căror activități intră în contradicție cu interesele noastre de securitate”, a transmis, aseară, Ministerul francez de Externe.

Autoritățile de la Paris ar urma să trimită în țară 35 de diplomați ruși.

Germania

Guvernul federal de la Berlin a anunțat că va expulza 40 de diplomați ruși, acuzați de spionaj.

Macedonia de Nord a declarat cinci diplomați ruși drept persoane indezirabile pe teritoriul său pentru activități contrare Convenției de la Geneva.

Lituania

Autoritățile de la Vilnius au anunţat expulzarea ambasadorului Rusiei "ca răspuns la agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei suverane şi la atrocităţile comise de forţele armate ruse".

Belgia a decis să trimită în țară 21 de diplomați ruși, Țările de Jos 17, Bulgaria 2, Irlanda 4, Slovacia 35, Danemarca 15, Polonia  23.

 

 

 

×
Subiecte în articol: ue ucraina expulzari diplomati Rusia