x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Tensiuni majore la Marea Baltică. Rusia AVERTIZEAZĂ Suedia, Finlanda și UE

UPDATE Tensiuni majore la Marea Baltică. Rusia AVERTIZEAZĂ Suedia, Finlanda și UE

15 Apr 2022   •   13:43
UPDATE Tensiuni majore la Marea Baltică. Rusia AVERTIZEAZĂ Suedia, Finlanda și UE
Sursa foto: Maria Zaharova/a3

Rusia reafirmă consecințele pentru Suedia și Finlanda dacă vor adera la NATO dar și pentru securitatea europeană, transmite Ministerul rus de Externe, citat de AFP.

"Aceste ţări trebuie să înţeleagă consecinţele unei asemenea măsuri pentru relaţiile noastre bilaterale şi pentru arhitectura europeană de securitate în ansamblul ei. A fi membru NATO nu le poate întări securitatea naţională. De facto, acestea vor fi în prima linie a NATO", a transmis purtătoarea de cuvânt a instituției, Maria Zaharova.

Cele două țări au transmis că iau în calcul aderarea la Alianța Nord-Atlantică, în contextul invazizei Rusiei în Ucraina. 

ȘTIRE INIȚIALĂ Rusia va folosi arme nucleare dacă Suedia și Finlanda aderă la NATO, a avertizat Dmitri Medvedev,  vicepreşedintele Consiliului de Securitate și apropiat al președintelui Vladimir Putin. El a precizat că Rusia va trebui să-și consolideze apărarea în regiune dacă cele două state vor intra în Alianță, scrie Reuters. 

"Ar putea să nu mai fie vorba despre niciun fel de statut non-nuclear pentru regiunea baltică. Echilibrul trebuie restabilit. Până astăzi Rusia nu a luat astfel de măsuri şi nu avea de gând să o facă. Dar dacă ni se va forţa mâna, ei bine, reţineţi că nu noi am propus asta", a spus oficialul rus.

El a explicat că Rusia își va întări forţele terestre, navale şi aeriene în regiunea Mării Baltice, pentru a restaura echilibrul militar, dacă cele două state vor face parte din NATO. Medvedev a mai spus că s-ar putea să nu mai fie vorba de o regiune baltică "liberă de nuclear". În zonă se află și enclava rusă Kaliningrad, situată între Polonia şi Lituania.

Ce spune Lituania

Totodată, ministrul lituanian al Apărării, Arvydas Anusauskas, a declarat că Rusia are amplasate arme nucleare în zona baltică iar acestea se află la Kaliningrad dinainte de invazia în Ucraina. 

"Chiar şi fără actuala situaţie de securitate, ştim că Rusia păstrează arme la 100 de kilometri de frontiera Lituaniei. Arme nucleare au fost întotdeauna păstrate în Kaliningrad iar comunitatea internaţională, ţările din regiune, sunt perfect conştiente de acest lucru. Ei folosesc aceasta ca pe ameninţare", a spus ministrul lituanian. 

Și premierul Lituaniei, Ingrida Simonyte, a spus că ameninţarea Rusiei de a-şi întări prezenţa nucleară în regiunea baltică nu este "nicio noutate".

În contextul războiului din Ucraina, Finlanda și Suedia au declarat că vor lua în considerare o posibilă apartenență la NATO. Cele două țări sunt neutre în prezent. 

Finlanda are o frontieră de circa 1.400 km cu Rusia iar Suedia este riveran la Marea Baltică. 

Dmitri Medvedev a fost președintele Federației Ruse între anii 2008-2012.


 

×
Subiecte în articol: Dmitri Medvedev Rusia arme nucleare nato