x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Volodimir Zelenski le-a cerut liderilor G7 să pună capăt războiului din Ucraina. Ce spune despre negocierile de pace

UPDATE Volodimir Zelenski le-a cerut liderilor G7 să pună capăt războiului din Ucraina. Ce spune despre negocierile de pace

27 Iun 2022   •   16:53
UPDATE Volodimir Zelenski le-a cerut liderilor G7 să pună capăt războiului din Ucraina. Ce spune despre negocierile de pace

Volodimir Zelenski le-a cerut liderilor G7, la summitul din Bavaria, să pună capăt războiului din Ucraina până la sfârşitul acestui an, poptrivit unor surse din cadrul grupului, citate de AFP.

Acesta a vorbit prin videoconferință șefilor celor mai bogate state ale lumii.
"A avut un mesaj foarte puternic, în care a spus că trebuie să se facă maximum pentru a încerca să se pună capăt războiului până la sfârşitul anului. El a insistat și asupra necesităţii de a se intensifica sancţiunile împotriva Rusiei pentru a nu se reduce presiunea şi de a se continua sancţionarea puternică a Rusiei", au spus sursele europene.

El a precizat că iarna este foarte grea în Ucraina "și este mai dificil de luptat". "La sfârşitul anului se va intra într-o situaţie în care poziţiile vor fi îngheţate".

Cu toate astea, Zelenski precizează că acum nu este momentul potrivit pentru negocieri cu Rusia pentru că Ucraina trebuie să-și consolideze pozițiile militare. 

''Preşedintele Zelenski le-a dat tuturor un răspuns care a fost foarte clar, şi anume că încă nu este momentul potrivit pentru negociere. Ucraina va negocia când va fi în poziţia să facă acest lucru, adică atunci când ea va fi restabilit o poziţie de forţă pe plan militar'', informează Palatul Elysee.
El a insistat asupra ''necesităţii unui sprijin deplin, foarte operaţional pentru Ucraina'', care să-i permită ''restabilirea integrităţii teritoriale'' a ţării şi a cerut în acest scop mai multe echipamente militare ''astfel încât Ucraina să poată opri înaintarea Rusiei şi să-i împingă pe ruşi dincolo de liniile frontului din februarie''.

Reuniunea G7 se desfășoară în castelul Elmau din Alpii Bavarezi. Sesiunea s-a desfășurat cu ușile închise. 

Zelenski le-a cerut liderilor G7 sisteme de apărare antiaeriană şi garanţii de securitate, precum și o strategie împotriva blocadei ruse a exporturilor de grâu şi ajutor pentru reconstrucţia ţării.

Liderii G7 au convenit asupra continuării sancțiunilor cu noi restricții asupra industriei de apărare a Rusiei, plafonarea prețului la petrol din această țară și folosirea tazelor vamale asupra produselor rusești pentru a ajuta Ucraina. 

Cancelarul german Olas Scholz a transmis pe Twitter că G7 va continua să crească presiunea asupra Rusiei. 
"Ca G7, suntem uniţi alături de Ucraina şi vom continua să o susţinem. Pentru aceasta noi trebuie să luăm decizii dificile, dar necesare. Vom continua să creştem presiunea asupra lui Putin. Acest război trebuie să se termine".

De asemenea, liderii G7 au promis că vor "continua să furnizeze sprijin financiar, umanitar, militar şi diplomatic" Ucrainei "oricât de mult timp va fi nevoie", într-o declaraţie comună.
"Am decis să extindem sancţiunile pentru a restrânge de acum accesul Rusiei la tehnologii şi industrii cheie şi la alte resurse".

Totodată, aceștia s-au arătat îngrijorați de anunțul Moscovei potrivit căruia vrea să transfere rachete cu capacitate nucleară în Belarus.

ȘTIRE INIȚIALĂ Președintele Joe Biden și ceilalți lideri mondiali, adunați în Alpii bavarezi, îl vor asculta luni pe președintele Volodimir Zelenski, în timp ce analizează următoarea fază a războiului dintre Ucraina și Rusia, scrie CNN.

Conflictul s-a aflat în centrul summitului G7, care se desfășoară într-un castel centenar situat în regiunea Bavaria din Germania. Liderii au decis noi măsuri de izolare a economiei rusești, inclusiv o interdicție asupra noilor importuri de aur rusesc, și au promis sprijin pentru Zelenski, în timp ce țara sa suferă eșecuri în est.

"Aici, la această reuniunea G7, precum și la NATO, vom continua să facem, în mod colectiv, tot ceea ce putem pentru a ne asigura că ucrainenii au ceea ce au nevoie pentru a respinge agresiunea rusă", a declarat secretarul de stat american Antony Blinken într-un interviu exclusiv acordat CNN.

Dar cât timp mai poate rămâne frontul occidental unit împotriva Rusiei este întrebarea care planează asupra acestor discuții. Costul în creștere al energiei, temerile legate de lipsa alimentelor la nivel mondial și inevitabilitatea certă că se va instala oboseala războiului au dat un caracter de urgență discuțiilor despre direcția în care va merge conflictul.

Întâlnindu-se duminică cu gazda sa, cancelarul german Olaf Scholz, Biden a încercat să sublinieze importanța de a rămâne uniți.

"Putin a contat, de la început, pe faptul că, într-un fel, NATO și G7 se vor scinda", a spus el. "Dar nu am făcut-o și nu o vom face".

Zelenski, care plănuiește, de asemenea, să se adreseze summitului NATO din această săptămână de la Madrid, a făcut presiuni asupra Occidentului pentru accelerarea sancțiunilor împotriva Moscovei și pentru a primi artilerie grea.

Solicitările sale vor deveni mai urgente după ce duminică două clădiri rezidențiale din Kiev au fost lovite de rachete. Biden a condamnat atacul drept "barbarie".

Cu toate acestea, rămâne de văzut cât de departe vor fi dispuși să meargă liderii în aplicarea de noi sancțiuni împotriva Rusiei. Prețurile ridicate ale petrolului înseamnă că Rusia obține mai multe venituri din exporturile sale de energie, în ciuda interdicțiilor din Europa și SUA. Iar prețurile ridicate la gaze pentru consumatorii americani și europeni pun presiune asupra liderilor.

Vladimir Putin, a cărui țară a fost expulzată din cadrul G8 de atunci, în 2014, după anexarea teritoriului ucrainean Crimeea, a fost subiectul unor ușoare ironii în timp ce liderii s-au așezat duminică la un prânz de lucru.

Johnson, ultimul lider care a sosit la masa rotundă a reuniunii, a întrebat dacă ar trebui să își păstreze sacoul pe el.

"Să păstrăm sacourile?", a întrebat el, înainte de a glumi pe seama faptului că liderii trebuiau să pară duri în timpul discuțiilor lor. "Trebuie să arătăm că suntem mai duri decât Putin", a spus el.

Premierul canadian Justin Trudeau a făcut o sugestie despre "călăritul cu pieptul gol", a spus el, în timp ce liderii chicoteau.

×
Subiecte în articol: zelenski g7 ucraina