x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un urs grizzly, care a încântat vizitatorii timp de decenii, ucis de mașină

Un urs grizzly, care a încântat vizitatorii timp de decenii, ucis de mașină

de Redacția Jurnalul    |    24 Oct 2024   •   23:30
Un urs grizzly, care a încântat vizitatorii timp de decenii, ucis de mașină
Sursa foto: Hepta

Un faimos urs grizzly iubit de zeci de ani de nenumărați turiști, biologi și fotografi profesioniști de animale sălbatice din Parcul Național Grand Teton a murit după ce a fost lovit de un vehicul în vestul Wyoming, potrivit AP News.

Grizzly nr. 399 a murit marți seara pe o autostradă din Snake River Canyon, la sud de Jackson, au declarat miercuri reprezentanții parcului, adăugând că șoferul nu a fost rănit. Un pui de un an se afla cu grizzly când a fost lovită și, deși nu se crede că a fost rănit, nu se știe unde se află, potrivit comunicatului.

Circumstanțele accidentului au fost neclare. Oficialii de la Grand Teton și de la U.S. Fish and Wildlife Service au declarat că nu au alte informații de comunicat în legătură cu acesta.

La 28 de ani, nr. 399 era cea mai bătrână femelă grizzly reproducătoare cunoscută în ecosistemul Yellowstone. În fiecare primăvară, pasionații de viața sălbatică așteptau cu nerăbdare ieșirea ei din bârlog pentru a vedea câți pui a născut în timpul iernii - apoi împărtășeau rapid vestea online.

Numită după plăcuța de identificare aplicată de cercetători pe urechea sa, grizzly a uimit observatorii prin faptul că a continuat să se reproducă până la o vârstă înaintată. Spre deosebire de mulți alți urși grizzly, ea a fost văzută adesea în apropierea drumurilor din Grand Teton, atrăgând mulțimi și blocând traficul.

Oamenii de știință presupun că un astfel de comportament a ținut masculii de grizzly la distanță, astfel încât să nu fie o amenințare pentru puii ei. Unii cred că grizzly masculi ucid puii pentru a aduce mama în călduri.

Ursoaica a avut 18 pui cunoscuți în opt fătări de-a lungul anilor, inclusiv o fătare de patru în 2020. Avea o înălțime de aproximativ 2,1 metri și cântărea aproximativ 180 de kilograme.

Sute de vizitatori se adunau uneori pe o pajiște largă pentru a o vedea seara, își amintește Justin Schwabedissen, biologul urșilor din Grand Teton.

Unii tineri „credeau că este cel mai tare lucru din lume să vadă o ursoaică acolo, puii luptându-se în florile sălbatice”, a spus Schwabedissen.

Altă dată, a întâlnit o muncitoare tocmai pensionată dintr-o fabrică din Midwest, al cărei vis era să vadă un urs în sălbăticie.

„Era în lacrimi în acea noapte pentru că a avut ocazia să o vadă”, a spus Schwabedissen.

Vestea morții ursului s-a răspândit rapid pe o pagină de Facebook care urmărește grizzly și alte animale sălbatice din parcurile naționale Grand Teton și Yellowstone. Până la sfârșitul zilei de miercuri, peste 2.000 de persoane au postat comentarii în care au numit ursul o „regină magnifică”, un „simbol” și un „ambasador incredibil pentru specia sa”.

Aceștia erau îndurerați și devastați de moartea ei, numind-o o pierdere tragică.

Mama urs avea fani în întreaga lume, au declarat ghizii Jack și Gina Bayles, care conduc pagina de Facebook Team 399 și plănuiau să viziteze locul unde a fost ucisă.

„S-ar putea spune că a fost ambasadorul accidental al speciei”, a spus Jack Bayles. „Cea mai mare îngrijorare a mea este că oamenii își vor pierde acum interesul pentru urși.”

Ursoaica grizzly a trăit într-o perioadă de conflicte cu privire la specia sa în regiune, deoarece oficialii statului au încercat să obțină controlul asupra gestionării urșilor grizzly de la U.S. Fish and Wildlife Service, afirmând că numărul urșilor a crescut peste punctul de a fi în pericol.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: urs grizzly ucis de masina turişti