x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ursula von der Leyen, după decizia Curții Constituționale a Germaniei: Studiem posibilele decizii care vor urma, care ar putea include şi declanşarea procedurii de infringement

Ursula von der Leyen, după decizia Curții Constituționale a Germaniei: Studiem posibilele decizii care vor urma, care ar putea include şi declanşarea procedurii de infringement

11 Mai 2020   •   16:12
Ursula von der Leyen, după decizia Curții Constituționale a Germaniei: Studiem posibilele decizii care vor urma, care ar putea include şi declanşarea procedurii de infringement
Sursa foto: Mario Salerno

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat, duminică, faptul că ia în considerare acțiuni legale împotriva Berlinului, după decizia Curții Constituționale a Germaniei.

Curtea Constituțională a Germaniei a cerut Băncii Centrale Europene să justifice, în decurs de trei luni, dacă achizițiile sale de obligațiuni sunt în conformitate cu mandatul. În cazul în care Banca Centrală Europeană nu poate dovedi că achizițiile sale de active nu încalcă tratatele europene, Banca Centrală a Germaniei trebuie să înceteze să mai cumpere obligațiuni guvernamentale în cadrul programului de relaxare cantitativă demarată de Banca Centrală Europeană.

Decizia judecătorilor de la Karlsruhe se referă la obligaţiunile suverane în valoare de mii de miliarde de euro pe care Banca Centrală Europeană le-a achiziţionat începând din 2015.

„Recenta decizie a Curţii Constituţionale a Germaniei pune în centrul atenţiei două probleme ale UE: eurosistemul şi sistemul juridic european. Acum analizăm în amănunt decizia Curţii Constituţionale a Germaniei. Şi studiem posibilele decizii care vor urma, care ar putea include şi declanşarea procedurii de infringement", a declarat şefa Comisiei Europene.

„Sarcina Comisiei Europene este de a proteja buna funcționare a sistemului euro și a sistemului juridic al Uniunii. Analizăm acum în detaliu hotărârea Curții Constituționale germane. Și vom analiza posibilele etape următoare, care pot include opțiunea procedurilor de constatare a neîndeplinirii obligațiilor. Uniunea Europeană este o comunitate de valori și de drept, care trebuie susținută și apărată în orice moment. Asta ne ține împreună”, a mai transmis Ursula von der Leyen.

×