x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Utopia venezueleana - Cetatile socialiste

Utopia venezueleana - Cetatile socialiste

de Delia Zahareanu    |    15 Ian 2007   •   00:00

Dupa ce a anuntat ca va nationaliza toate sectoarele strategice ale economiei, Hugo Chavez, presedintele reales al Venezuelei, isi continua planurile "permanentei revolutii bolivariene" cu o noua etapa: crearea unei retele de orase care sa respecte intru totul "buchia" marxist-leninista a lecturilor sale preferate. In speta, aceste orase nu vor avea nici guvernator, nici primar, ele urmand a se conduce singure... prin puterea celor multi.

MARX SI LENIN. The Times noteaza ca proiectul lui Chavez vizeaza sa populeze o zona extinsa din interiorul tarii. Ca atare, orasele marete ale Venezuelei socialiste de maine vor avea, in opinia lui Chavez, cam 100 de km patrati bucata. Nelamuritilor in ceea ce priveste noul plan urbanistic national, Chavez le replica, fireste, cu o trimitere bibliografica: "Acelora dintre voi care vor sa stie ce fel de socialism am planuit pentru Venezuela, le spun ca ar trebui sa citeasca Marx si Lenin".

CRITICAT. In replica, presedintele este acuzat ca vrea sa introduca un regim totalitar, pentru a elimina opozitia. "Planul lui Chavez este sa introduca un sistem asemanator cu cel al lui Pol Pot. Cand Chavez vorbeste despre puterea oamenilor vrea sa spuna ca are de gand sa elimine institutiile alese prin scrutin democratic si sa le inlocuiasca cu un grup de fanatici", a avertizat expertul Carlos Raul Hernandez. Chavez il poate inspira chiar si pe presedintele iranian Mahmud Ahmadinejad, aflat zilele acestea intr-o vizita de lucru la colegul latin, in construirea unui nou Iran, mai bun si mai utopic. Iranianul va mai vizita Ecuador si Nicaragua.

×
Subiecte în articol: externe chavez