Rusia nu are de gând să-l readucă la putere pe Viktor Ianukovici, a declarat duminică seara preşedintele Consiliului Federaţiei (Camera superioară a parlamentului federal rus/Senatul), Valentina Matvienko, citată de agenţia de presă oficială ITAR-TASS.
Matvienko, o apropiată din anturajul preşedintelui rus, a făcut această declaraţie în emisiunea televizată "Duminică seara cu Vladimir Soloviov" de pe canalul tv Rossia-1, la o zi după ce Consiliul Federaţiei Ruse a aprobat mandatul solicitat de şeful statului Vladimir Putin pentru utilizarea armatei ruse în Crimeea.
"Poporul ucrainean este cel care trebuie să decidă cine va fi şeful statului, dar în urma unor alegeri corecte, transparente şi legitime", a afirmat ea, respingând scenariul unui conflict militar direct între Rusia şi Ucraina.
"Nu va fi niciun război între Rusia şi Ucraina", a insistat Matvienko, indicând că Senatul rus i-a acordat preşedintelui Putin oportunitatea legitimă de a aplica întregul arsenal de măsuri necesare în cazul deteriorării situaţiei în Ucraina.
"Niciodată nu va fi un război între noi; suntem popoare frăţeşti, popoare slave", a subliniat preşedinta Consiliului Federaţiei, afirmând că Rusia se pronunţă în continuare împotriva destrămării Ucrainei şi pentru integritatea ei teritorială.
Cu toate acestea, a mai spus ea, nimeni nu le poate interzice locuitorilor din Crimeea să organizeze un referendum cu privire la viitorul autonomiei republicii şi pentru o libertate mai mare: "Aceasta este problema populaţiei din Crimeea, în urma referendumului se va cunoaşte starea de spirit a celor care trăiesc acolo".
"Deşi autoritatea preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici este practic nulă, el rămâne totuşi şeful legitim al statului", declarase duminică premierul rus Dmitri Medvedev, într-o postare pe contul său de Facebook, potrivit Ria Novosti.
"Chiar dacă autoritatea preşedintelui Ianukovici este practic nulă, aceasta nu schimbă faptul că, în conformitate cu Constituţia Ucrainei, el rămâne totuşi şeful legitim al statului. Dacă este vinovat în faţa Ucrainei, atunci trebuie aplicată procedura de destituire, în conformitate cu Constituţia ucraineană, şi aducerea sa în faţa justiţiei. Orice altceva este anarhie", a declarat Medvedev, conform agenţiei de presă mai sus menţionate.
La 22 februarie, Viktor Ianukovici a fost înlăturat de la putere de către Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean), care a modificat, de asemenea, Constituţia şi a stabilit alegeri prezidenţiale anticipate pentru data de 25 mai. Deputaţii l-au mandatat pe noul preşedinte al legislativului, Oleksandr Turcinov, să asigure temporar şi funcţia de şef al statului.
Procurorul general al Ucrainei, Oleg Mahniţki (membru al partidului Svoboda /naţionalist/) a anunţat duminică seara, în cadrul emisiunii "Shuster-Live" de la o televiziune ucraineană, deschiderea a încă unui dosar penal împotriva lui Viktor Ianukovici pentru apelurile de a schimba ordinea constituţională în ţară.
"După declaraţiile de vineri ale lui Ianukovici la Rostov pe Don, am decis deschiderea unei noi urmăriri penale pentru apelurile de schimbare a ordinii constituţionale", a afirmat Mahniţki, citat de Interfax-Ukraina. Fostul preşedinte al Ucrainei mai este acuzat de "crime în masă" în urma represiunii declanşate împotriva susţinătorilor opoziţiei. Aproape 100 de persoane şi-au pierdut viaţa şi peste 1.000 au fost rănite în confruntările dintre poliţia antirevoltă şi manifestanţi în cele aproape trei luni de revoltă, conform media ucrainene.