x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vaticanul confirmă reînnoirea acordului contestat privind numirile de episcopi în China

Vaticanul confirmă reînnoirea acordului contestat privind numirile de episcopi în China

23 Oct 2022   •   09:45
Vaticanul confirmă reînnoirea acordului contestat privind numirile de episcopi în China
Sursa foto: Hepta

Reprezentanții Vaticanului au declarat sâmbătă că au reînnoit cu China un acord secret și contestat privind numirea episcopilor romano-catolici în țara comunistă, potrivit Reuters.

Acordul, care este provizoriu, a fost prelungit pentru încă doi ani, au anunțat reprezentanții Vaticanului. Inițial, acesta a fost încheiat în 2018.

Înțelegerea reprezintă o încercare de a atenua o divizare de lungă durată în China continentală între o parte a bisericii loială papei și o biserică oficială susținută de stat. Pentru prima dată din anii 1950, ambele părți l-au recunoscut pe papă ca lider suprem al Bisericii Catolice.

Criticii, inclusiv cardinalul Joseph Zen, fost arhiepiscop de Hong Kong, au denunțat acest lucru ca fiind o cedare în fața autorităților comuniste. Zen este în prezent judecat pentru utilizarea unui fond de caritate pentru protestatarii prodemocrație, iar criticii au acuzat Vaticanul că nu a făcut suficient pentru a-l apăra în public. Zen a pledat nevinovat.

Acordul dintre Vatican și China se axează pe cooperarea în ceea ce privește numirea episcopilor, oferindu-i papei ultimul cuvânt.

Doar șase noi episcopi au fost numiți de când a fost încheiat acordul, ceea ce, potrivit oponenților săi, dovedește că documentul nu produce efectele dorite. De asemenea, aceștia subliniază restricțiile din ce în ce mai mari privind libertatea religioasă a creștinilor și a altor minorități în China.

În interviul acordat în iulie agenției Reuters, papa a recunoscut că acordul „merge încet", dar că Biserica trebuie să aibă o viziune pe termen lung în China și că un dialog imperfect este mai bun decât lipsa oricărui contact.

Francisc i-a comparat pe opozanții acordului cu cei care i-au criticat pe Papii Ioan al XXII-lea și Paul al VI-lea în anii 1960 și 1970 din cauza așa-numitei politici a pașilor mici, prin care Vaticanul a încheiat înțelegeri, uneori incomode, cu națiunile comuniste din Europa de Est pentru a menține Biserica în viață în timpul Războiului Rece și pentru a limita persecuțiile de acolo.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Vatican China episcopi acord secret