x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe VIDEO: Fostul preşedinte liberian Charles Taylor a fost condamnat la 50 de ani de închisoare

VIDEO: Fostul preşedinte liberian Charles Taylor a fost condamnat la 50 de ani de închisoare

de Mediafax    |    30 Mai 2012   •   13:43
VIDEO: Fostul preşedinte liberian Charles Taylor a fost condamnat la 50 de ani de închisoare

Fostul presedinte al Liberiei Charles Taylor a fost condamnat miercuri la 50 de ani de inchisoare de catre Tribunalul Special pentru Sierra Leone (TSSL), care l-a gasit vinovat pe 26 aprilie de crime impotriva umanitatii si crime de razboi, informeaza MEDIAFAX, care citeaza AFP.

"Camera va condamna in unanimitate la o pedeapsa unica de 50 de ani de inchisoare", a declarat judecatorul din Samoa Richard Lussick, in cursul unei sedinte publice la Leidschendam, la periferia Hagai.

"Acuzatul este vinovat pentru ca a ajutat, incurajat si planificat unele dintre cele mai atroce crime din istoria umanitatii", a adaugat judecatorul Lussick, in motivarea pedepsei.

Charles Taylor, in varsta de 64 de ani, isi va ispasi pedeapsa in Marea Britanie, in virtutea unui acord cu TSSL, care nu pronunta pedepse cu inchisoarea pe viata, ci stabileste un anumit numar de ani de inchisoare.

Acuzarea a "recomandat" pe 3 mai o pedeapsa de 80 de ani de inchisoare, considerata "disproportionata si excesiva" de catre aparare si fostul presedinte, primul sef de stat condamnat de catre justitia internationala, de la Tribunalul Militar International de la Nuremberg si pana in prezent.

Presedinte al Sierra Leone din 1997 si pana in 2003, Charles Taylor, arestat in 2006 in Nigeria, a fost gasit vinovat pe 26 aprilie de 11 capete de acuzare de crime impotriva umanitatii si crime de razboi, inclusiv viol, crima si jaf, comise intre 1996 si 2002 in Sierra Leone.

Potrivit judecatorilor, Taylor a "ajutat si incurajat" o campanie de teroare vizand sa obtina controlul asupra Sierra Leone cu scopul de a exploata diamante din aceasta tara, in cursul unui razboi civil in care, intre 1991 si 2001, au fost ucise aproximativ 120.000 de persoane, un conflict armat marcat de numeroase acte de canibalism si mutilari.

Procesul lui Charles Taylor, stamutat de la Freetown la Leidschendam in 2006 din motive de securitate, a inceput pe 4 iunie 2007 si s-a incheiat pe 11 martie 2011.

×
Subiecte în articol: crime sierra leone diamante razboi civil