Corespondenţă Washington D.C
În jurul celor 39 de cuvinte din jurământul prezidențial se conturează unul dintre cele mai mari spectacole, poate cel mai mare, din viața Americii.
Jurământul pe care fiecare viitor președinte al Americii trebuie să-l depună înainte de a prelua oficial frâiele țării este un eveniment la care participă toată suflarea țării. Unii jubilează, alții protestează, iar cei mai inspirați găsesc modalități pentru a le scoate banii din buzunar. Unii în mod cinstit, alții cu japca.
În timp ce Obama tocmai rostește ultimele cuvinte din jurământul său oficial, pe mall-ul național lumea protestează. Primele care îți sar în ochi sunt câteva membre protestatare ale organizației Code Pink. O organizație de stânga, care în 2008 l-a sprijinit pe Barack Obama în candidatura sa, de data aceasta se simte trădată. Lidera acestui grup, o doamnă de etate avansată cu o pălărie largă cât să ofere acoperiș unei familii întregi, vorbește lent și elocvent despre cum a dezamăgit-o Obama. ”Trebuie să continuăm să-i amintim lui Obama să-și îndeplinească promisiunea de a aduce pace. Să ne scoată din război din Afganistan, să închidă Guantanamo și să înceteze să mai foloească drone la nivel global”.
Le-am amintit doamnelor cu pricina că Obama a primit de altfel premiul Nobel pentru Pace, de la o comisie respectată internațional. ”A fost o greșeală. Obama trebuie să învețe ce înseamnă pace înainte de a primi premii pentru pace”, mi-au răspuns.
Un eveniment de talia ceremoniilor de învestitură este considerat special din punct de vedere al securității. De aceea Servicul Secret al Statelor Unite preia frâiele situației. Serviciul a creat, coordonat și implementat toate măsurile de securitate pe parcursul ceremoniilor. Ținta principală a protecției lor este președintele țării. După el, nimic nu mai contează. Măsurile de securitate implementate au fost atât de draconice încât oamenilor nu li s-a permis să aducă nici măcar un termos cu cafea, o umbrelă sau scaune. Singurele lucruri care au fost permise în perimetrul de securitate a fost mâncre, foarte puțină, o sticlă cu apă și eventual o pătură care să țină de cald pe timpul evenimentului. Serviciul de transport public a fost extrem de limitat sau chiar eliminat pe unele trasee. Mesajul general este: dacă vrei sa participi la un eveniment de o astfel de anvergură, atunci trebuie să suferi: în frig, mâncare limitată, ore de așteptare, kilometri de mers pe jos, aglomerație și junglă, dar mai ales adrenalină. Iar tot ceea ce își doresc participanții de la acest eveniment e să iasă cu un tricou de tipul ”I Was There 1/21/13” și câteva fotografii care, eventual, își vor pierde urma într-o mare de date digitale stocate pe hard disk.
Dar nu toată lumea cheltuieşte bani ca să rămână doar cu amintirea. În cazul unui grup de tineri antreprenori, aceștia storc bani din amintire seacă. Vând prezervative la cinci dolari bucata și se dau ca ... aurul pe vreme de criză financiară. Dar nu conținutul pachetelor îi atrag pe cumpărători, ci mesajul motivant de pe ambalaj. ”Pachetul Stimluant al lui Obama” scrie pe un prezervativ, ”for hard times”, făcând referire la pachetul financiar de aproape un trilion de dolari pe care președintele american l-a aruncat firmelor aflate în jenă financiară în 2009. ”Amintește-ți de erecție cu următoatea alegere (erection/election – varianta engleză - n.r)!” strigă tânărul, în timp ce prezervativele îi zboară dintr-o mână iar în cealaltă adună dolarii în pumn.
Indiferent de orientarea politică a clienților, tânărul are mesaje politico-erotice pe gustul tuturor. În cazul lui Sarah Palin, prezervativul are un mesaj simplu: ”Subțire la fel ca CV-ul ei” cu mențiunea ”ca și cum n-ai folosi absolut nimic.” După care tânărul explică audienței ce se află pe jos, tăvălindu-se de râs:
”Când ajungi la climax, vezi Rusia.”
Poliția Capitoliului ne-a avertizat din timp asupra faptului că evenimente de asemenea anvergură atrag întotdeauna un număr impresionant de hoți. Vor veni să profite de neatenția oamenilor, vor încerca să creeze haos pentru a umbla la buzunare.
Evenimentul învestiturii nu este motiv de sărbătoare pentru toată lumea. Pentru organizatorii ceremoniilor, evenimentul este unul extrem de stresant, care întinde nervii ca pe o gumă de mestecat sub soare. Dacă cineva își imaginează că o nuntă e greu de organizat, atunci să încerce un eveniment la care participă sute de mii de oameni, zeci de mii de jurnaliști, sute de animale și președintele celei mai puternici țări din lume. Dar mai presus de tot, stresul cel mai mare stă pe umerii Serviciului Secret, ce va avea o misiune extrem de complicată. În momentul învestiturii, cei mai importanți oameni ai Americii vor fi adunați la grămadă în același loc: la Capitoliu. Zona Zero a securității.
Până și jurnaliștii au fost tratați ca oameni oarecare – ce oroare! - și hăituiți de la o instituție la alta pentru a-și lua acreditări. Ca să afle mai târziu că nu-și pot aduce aparatura necesară la ceremonia jurământului, sau la paradă, din cauza regulilor stricte impuse de Serviciul Secret și Poliția Capitoliului. Casele mari ale Jurnalismului american, precum CNN, FOX, MSNBC, ABC, au avut ocazia de a-și stabili aparatura în perimetru cu câteva zile înainte de eveniment. Iar membrii acestora au făcut cu rândul pentru a păzi atât locurile, cât și camerele de filmate în valoare de zeci de mii de dolari.
Într-un cuvânt, ceremoniile de învestitură a președintelui american sunt un maraton, care încep cu mult înaintea zilei jurământului. Iar pentru o organizație mass-media, evenimentul este asemănător din toate punctele de vedere, cu participarea la un campionat mondial. Excitant, extenuant, confuz, super-realist, împlinit.
________________________________
NOTA: Mihaela Biliovschi, corespondent Jurnalul Naţional şi Antena 3, este jurnalist acreditat pentru acest eveniment şi va transmite ştiri, imegini video şi interviuri în exclusivitate de la Washington D.C.
Citește pe Antena3.ro