x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Viktor Iuşcenko: Monumentele istorice sovietice trebuiesc aruncate la groapa de gunoi a istoriei

Viktor Iuşcenko: Monumentele istorice sovietice trebuiesc aruncate la groapa de gunoi a istoriei

12 Oct 2009   •   00:00

Preşedintele ucrainean, Viktor Iuşcenko, a propus duminică "aruncarea la groapa de gunoi a istoriei" a monumentelor sovietice şi a lansat un nou atac la adresa imperialismul rus, cu ocazia inaugurării unui muzeu dedicat victimelor poliţiei secrete a URSS, relatează AFP.



"Monumentele ridicate pentru gloria liderilor comunişti care dispreţuiau, urau şi executau poporul nostru (...) încă se mai află în oraşele şi satele noastre. A venit momentul să scăpăm ţara de aceste simboluri satanice, să trimitem în sfârşit aceşti idoli comunişti la groapa de gunoi istoriei", a spus el.

Preşedintele ucrainean, lider prooccidental care are relaţii dificile cu Rusia, a lansat un nou atac la adresa Moscovei, acuzând autorităţile ruse că încearcă să îşi impună din nou tutela asupra Ucrainei. "Nu vom permite o revanşă a forţelor postcomuniste şi imperialiste", a spus el.

Iuşcenko a participat la inaugurarea unui muzeu dedicat sutelor de deţinuţi politici executaţi de NKVD în iunie 1941 la Ivano-Frankivsk. Ucraina şi Rusia sunt implicate în mai multe dispute istorice, una dintre acestea fiind cea legată de foametea din 1932-1933, care s-a soldat cu moartea unui număr cuprins între patru şi 10 milioane de ucraineni şi pe care guvernul de la Kiev o consideră un genocid comis de URSS. Rusia afirmă însă că foametea a fost provocată de campania de colectivizare forţată care a vizat întreaga Uniune Sovietică şi nu numai Ucraina.

La rândul său, Rusia acuză Ucraina că îi glorifică pe naţionaliştii antisovietici care au luptat alături de trupele naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

×
Subiecte în articol: externe