x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Viktor Orban atrage atenția: Pe masa NATO se află propuneri periculoase cu privire la Ucraina

Viktor Orban atrage atenția: Pe masa NATO se află propuneri periculoase cu privire la Ucraina

22 Mar 2022   •   17:15
Viktor Orban atrage atenția: Pe masa NATO se află propuneri periculoase cu privire la Ucraina

Premierul ungar Viktor Orban spune că NATO va discuta "propuneri periculoase" cu privire la războiul din Ucraina, scrie MTI.

"Pe masa NATO se află propuneri periculoase. Săptămâna trecută nu a fost deloc uşoară, dar săptămâna aceasta va fi şi mai dificilă. NATO este o alianţă de apărare. Suntem capabili să ne protejăm reciproc, de fapt, este datoria noastră să o facem , dar nu este misiunea NATO să se implice într-o operaţiune militară în afara teritoriului său. Poziţia Ungariei este clară: nu vrem să trimitem soldaţi sau arme dincolo de teritoriul NATO", a declarat acesta după o discuție cu Charles Michel, președintele Consiliului UE. 

El a precizat că unele țări au propus impunerea unei zone de interdicție aeriană deasupra Ucrainei. 

Oficialul ungar a reamintit că nu dorește ca sancțiunile împotriva Rusiei să includă și importurile de gaze naturale și petrol deoarece acest lucru ar însemna "o povară disproporţionată şi aproape insuportabilă asupra Ungariei şi a altor ţări din UE".

"Ne-ar afecta pe noi mai mult decât ar afecta Rusia, ţinta sancţiunilor", a explicat premierul. 

Avioane de luptă Gripen ungare au fost ridicate de la sol, luni, după ce un aparat de zbor neidentificat a pătruns în spaţiul aerian dinspre Ucraina. Comandamentul operaţiunilor aeriene al NATO a ordonat ridicarea de la sol a avioanelor după ce pe radar a apărut un aparat de zbor în estul ţării, îndreptându-se spre Slovacia.
Avioanele Gripen au patrulat zona şi au asigurat securitatea spaţiului aerian, după care au revenit la baza de la Kecskemet, după cum a transmis Ministerul ungar al Apărării. Este a treia alertă de acest fel în ultima săptămână. 
 

×
Subiecte în articol: Viktor Orban ucraina nato